Posts

Posts uit juli, 2023 tonen

The Dudes

Afbeelding
( website ) Culinaire duizendpoot Sam D’Huyvetter ( Bar Bask , Yalo, De Blauwe Kiosk ) baat in Sint-Martens-Latem ook vleesrestaurant La Boucherie uit. Dat restaurant is de hele zomer gesloten omdat het geen terrasvergunning kreeg. En wat doet een Sam D’Huyvetter dan? Wel, een smash burger pop-up openen uiteraard. Gelukkig kan D’Huyvetter al wat oefenen op zijn burgers. Hij stond er namelijk ook al mee op Drip Fest, het burgerfestival van Bockie De Repper en Mathieu Terryn. Het gebrek aan een terras in Latem wordt bij The Dudes gelukkig ruimschoots gecompenseerd. Achter boekhandel Walry en waar vroeger ook nog restaurant Vos gevestigd was, is er een ruime stadstuin en meer dan voldoende plek om buiten te genieten van de zomerse temperaturen.   Het is algemeen geweten dat het in de zomer ook gezond én noodzakelijk is om de dorst geregeld te lessen, en dat kan je bij The Dudes vooral met smakelijke lokale ciders, zoals die van het Gentse Druug. Alvast een kleine

Bar Bask

Afbeelding
( website ) Bar Bask is een Baskisch geïnspireerd grillrestaurant waar het gaat om pure producten en ongedwongen tafelen. Vis, vlees en schaaldieren worden er gegrild op de asador (een typisch Baskische grill). Bezieler is Sam D’Huyvetter, die in het Gentse wel nog meer zaken bezielt (Yalo, La Boucherie, De Blauwe Kiosk ). Achter het houtvuur staat dan weer Gilles Bogaert, die eerder ook al chef was van Upper .   Bij zijn aperitief (ja, weer een negroni) krijgt Captain Critic een smakelijk kommetje consommé met zalmeitjes voorgeschoteld. De kaart is onderverdeeld in ‘pintxos’ om te beginnen, ‘para compartir’ als voorgerechten bedoeld om te delen, ‘Grill asador’ voor de hoofdgerechten en dan nog enkele sides en desserts.   Bij de pintxos opteert de kapitein voor de txistorra toast; de dolma met tartaar van rode poon en spinazie; en de radicchio met gerookte makreel en rode biet. De txistorra (simpel gesteld: de Baskische versie van chorizo) is heerlijk: vier vettige gegrild