Bistro Verjus


Bistro Verjus (de naam komt van het Franse ‘jus vert’, het groene sap van onrijpe druiven) is een recente toevoeging aan het culinaire aanbod van de gemeente Lochristi, lieflijk gelegen aan de oevers van de meanderende Antwerpsesteenweg. Gezien Captain Critic niet ín, maar wel dichtbij Lochristi woont, is zo’n toevoeging altijd welgekomen. 
 
 
 
Binnen is de zaak stijlvol en modern ingericht, met veel ramen en bijhorende lichtinval en een aparte aperitiefhoek, gescheiden van de rest van de eetzaal door enkele grote potplanten. Het is in die aperitiefhoek dat Captain Critic een Negroni tot zich neemt, vergezeld van enkele hapjes: eerst wat eenvoudige sneetjes Duroc d’Olives-ham, daarna een amuse met gerookte kip, knolselder en parmezaan. Geslaagd.
 


De kapitein opteert voor het volledige vijfgangenmenu, dat van start gaat met een mooi bord buffelmozzarella met kerstomaat en Noordzeegarnalen. Een smakelijke combinatie, enkel het balkje gebrande watermeloen was misschien geen absolute noodzaak. Het frisse glas Sloveense Maribor blanc daarentegen dan weer wel.


Het tweede voorgerecht is zwarte heilbot met peterselie, groene asperge en groene erwten. Een eenvoudige bereiding zonder tierlantijntjes, maar wel een perfect gegaard stuk vis, groenten die dito perfect beetgaar zijn én een smakelijk sausje op basis van peterselie.
 

Waarna het tijd is voor het hoogtepunt van het menu: pasta ossobuco met truffeljus en Secreto Rubia Gallega. Een al dente opgerold pastavel gevuld met een soort ‘pulled’ ossobuco, een overheerlijke saus op basis van truffel en paddenstoelen én een royale portie dry-aged Secreto 07 rib-eye. Een dikke schilfer Parmezaanse kaas maakt dit topgerecht helemaal af.
 

Het hoofdgerecht is dan weer solomillo 100% Ibérico Bellota met bloemkool en dukkah. ‘Solomillo’ is eigenlijk gewoon Spaans voor varkenshaasje, een mooi rosé gebakken varkenshaasje in dit geval. Een stevig stuk bloemkool gaat lekker samen met de dukkah, een Midden-Oosterse mengeling van kruiden, noten en specerijen. Captain Critic combineert dat alles zelf dan weer met een Oostenrijkse Blauer Zweigelt.
 

Het dessert is er een op basis van aardbei, mascarpone en yoghurt. Een lekker nagerecht en een verzorgde presentatie. Veel meer excuus dan ‘rode wijn gaat goed samen met aardbeien’ heeft de kapitein niet nodig om daar nog een Chianti Colli Senesi bij te bestellen. 
 

Er wordt afgerond met twee pralines en - altijd nét iets minder appetijtelijk - de rekening. Bistro Verjus biedt een smakelijke, niet overdreven ingewikkelde keuken met eerbied voor verse, kwalitatieve producten en het ritme van de seizoenen. Captain Critic waagt zich niet al te dikwijls aan voorspellingen, maar als Bistro Verjus niét in de volgende editie van Gault&Millau staat, eet de kapitein zijn hoed op. Gelukkig heeft hij geen hoed. Dat maakt het maken van voorspellingen als deze net iets comfortabeler.
 


Reacties

  1. Beste Captain Critic, bedankt voor je bezoek en je review. Mocht je een hoed hebben je zou hem niet moeten opeten. We staan in Gault & Millau. We kregen een startscore met potentie om te groeien en daar gaan we voor. Vele groeten. Steven & Tiffany

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En die vermelding is meer dan terecht. Captain Critic zou jullie zelfs nog een puntje meer gegeven hebben. Maar ongetwijfeld komt dat er nog wel aan.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor