OX'E


Restaurant OX’E in Lochristi is de opvolger van restaurant Fleur de Lys, dat zelf al de opvolger was van restaurant Leys. Om het overzichtelijk te houden is de chef wel dezelfde gebleven: Xavier Leys, die in het nieuwe OX’E vooral verfijnde versies van Frans-Belgische klassiekers op tafel wil brengen. Dat ondernemer Ronny Deschacht investeerde in het pand, valt op: bij de renovatie zijn duidelijk kosten noch moeite gespaard. De naam OX’E verwijst trouwens naar de drie zonen van Deschacht, de ene al wat bekender dan de andere: Xavier, Edward en Olivier (die laatste vooral vermaard door zijn jaren als linksachter bij het grote SV Zulte Waregem). 


OX’E is ook een bar, maar Captain Critic moet toegeven dat dat niet heel erg opvalt. Het bargedeelte is volledig leeg, gelukkig in tegenstelling tot het restaurant. Het is zeker aangenaam zitten in dat restaurantgedeelte, waar je zicht hebt op de open keuken inclusief koelkasten met runderkarkassen die hangen te rijpen. Voor sommigen zal dat misschien nefast zijn voor het hongergevoel, voor de kapitein werkt het dan weer net eetlustbevorderend. 
 

Beginnen doet Captain Critic met een volgens de regels van de kunst bereide Negroni. Daarbij wordt een bordje smakelijke, flinterdun gesneden salami geserveerd. Waarna er ook nog een lekkere mousse volgt, verzorgd gepresenteerd in een ouderwets coupeglas. 
 


De kaart bestaat dus vooral uit klassiekers uit de Frans-Belgische keuken (denk goujonettes, garnaalkroketten, vol-au-vent, tong meunière, chateaubriand en filet pur) met daarbij ook een behoorlijk grote nadruk op fancy-schmancy gerechten als oesters, king krab in verschillende bereidingen en - uiteraard - pomme moscovite, waarbij je 10 tot wel 125 gram kaviaar kan laten toevoegen. Voor dat laatste ben je dan wel € 384 kwijt maar kom, je moet al eens iets over hebben voor een pollepel kaviaar.
 

Geen kaviaar voor de kapitein vanavond, wél een stevige mergpijp met escargot, ansjovis, een kruidenkorst en getoast brood. Een combinatie van ingrediënten die wel gemaakt lijkt om zoveel mogelijk mensen misselijk te maken, maar dat is buiten Captain Critic gerekend. De mergpijp is heerlijk, net als de escargots. De ansjovis maakt het geheel lekker zout, maar niet té.
 

Als hoofdgerecht de Portugees/Galicische Cachena entrecôte met frieten, salade en béarnaise. Het flink uit de kluiten gewassen stuk vlees is mooi gerijpt en - zoals gevraagd - perfect bleu chaud gebakken. Daarbij lekkere huisgemaakte frieten; een klassieke groene salade met tomaat, bieslook en dressing; versgemaakte mayonaise én béarnaise. Wie hier niet instant gelukkig van wordt is een zuurpruim. Of een veganist. Of zijn dat synoniemen? 
 

Wat eet je als dessert in een restaurant dat absolute klassiekers uit de Frans-Belgische keuken serveert? Correct: een dame blanche. Een ‘dame blanche by Xavier’ meer bepaald. Vers gedraaid ijs, vers geklopte slagroom en vers bereide chocoladesaus. En dat alles verzorgd aan tafel op het bord gebracht: een mooie afsluiter. De transformatie van Fleur de Lys naar OX’E kan zeker geslaagd genoemd worden. Zeg dat Captain Critic het gezegd heeft.Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor