Umamido


Umamido is een soort mini-ramenketen, met vestigingen in Brussel (4 stuks), Antwerpen, Leuven én Gent, bedacht door een Belg die in Kioto verslingerd raakte aan ramen. Als ervaringsdeskundige - Captain Critic at óók ramen in Kioto - kan de kapitein daar best wel inkomen. Echte Japanse ramen is absolute culinaire top.


Captain Critic neemt naar goede Japanse gewoonte plaats aan de toog met zicht op de open keuken, waar alle ramen vers bereid worden. Er is keuze uit heel wat verschillende soorten: miso, shoyu, mazemen … Waarbij de kapitein opteert voor de miso tonkotsu ramen, een klassieker met dikke varkensbouillon op basis van een umami miso tare, geroosterde chashu (varkensvlees), nitamago (een gemarineerd eitje), gember, sojascheuten, lente-ui en paddenstoelen.
 

Maar beginnen doet Captain Critic eerst en vooral met een gekoelde sake en een kimchi pork bun. Een soort bao bun gevuld met buikspek en kimchi (opgelegde groenten: in dit geval kool, komkommer en lente-ui). Toegegeven, een bao bun (Chinees) met kimchi (Koreaans) is niet heel erg Japans, maar wanneer het resultaat zo geslaagd is, dan doet de kapitein niet moeilijk. Zo heel af en toe komt dat al eens voor. Een zachte bun die lekker chewy is, sappig buikspek en smakelijke, licht pikante kimchi. Een umami-zoetig sausje maakt het geheel af.
 

Heel snel na de bun wordt een dampende kom ramen voor Captain Critic’s neus gezet. De bediening gaat heel snel, en zo hoort het ook. In Japan is ramen eerst en vooral fastfood, en dan wil je niet lang zitten wachten op je kom. Opnieuw naar goede Japanse gewoonte drinkt de kapitein bij zijn ramen geen sake, maar een fris biertje: Asahi in dit geval.
 

De ramen is absoluut geslaagd: een smakelijke bouillon, lekker vettige plakjes varkensvlees, verse groentjes en pikante gember die wat kick geeft aan het geheel. Het eitje is ook lekker, maar mocht misschien nog iets lopender geweest zijn. De noedels zijn niet huisgemaakt zoals bij sommige Gentse concurrentie, maar wel correct gegaard en best lekker voor een portie industrieel vervaardigde noedels.


Nadat hij zijn kom tot de laatste druppel heeft leeggekuist, gaat Captain Critic nog vruchteloos op zoek naar een dessert ergens op de menukaart, maar dat blijkt ijdele hoop te zijn. Niet al te erg uiteraard: de ramen en de kimchi pork bun waren zeker vullend genoeg. Voor een (mini-)keten serveert Umamido verdraaid lekkere ramen. De kapitein komt hier zeker nog terug.Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor