Boris & Maurice


In een buurt van Sint-Amandsberg die nog niet vergeven is van de restaurants, laat staan restaurants die ietwat culinaire aspiraties koesteren, vind je sinds kort Boris & Maurice terug. Twee Gentse vrienden (drie keer raden, ze heten … Boris en Maurice) namen hun intrek in een pand waar vroeger een fruitwinkel zat. Geen fruit meer nu, maar wel een jonge, Frans geïnspireerde bistro met een maandelijks wijzigende kaart op basis van seizoensproducten.


Na een korte zoektocht naar de voordeur van het restaurant (er zijn op het eerste gezicht minstens drie mogelijke opties), neemt Captain Critic plaats aan zijn tafel. Het is aangenaam zitten in het lichtrijke, ontspannende interieur. Een Picon vin blanc is een ideale gezel (en al zeker in een Frans geïnspireerde bistro). 
 

Als hapje laat de kapitein een créme van mimolette met aardpeer, hazelnoot en sucrine aanrukken. Mimolette is van oorsprong een Franse kopie van de Nederlandse Edammer kaas, die met kleurstof wat feller oranje gemaakt werd om zich van het Nederlandse origineel te onderscheiden. De combinatie met de aardse smaak van de euh ja … aardpeer en de crunch van de hazelnoten is geslaagd. Lekker op een stukje brood of gewoon op een sucrineblad.
 

Als voorgerecht rosbief met girollesmayo, knolselder en kervel. Een overheerlijk, stevig gepeperd geheel. De rosbief is mooi rood vanbinnen, zoals het hoort, terwijl de knolselder en kervel voor een geslaagde combinatie van smaken zorgen. Het is echter vooral de intense girollesmayo die alle aandacht opeist. De herfstige smaak van de paddestoelen tilt de mayonaise, en bij uitbreiding het hele gerecht, naar een hoger niveau. 
 

Piepkuiken met archiducsaus, pommes pont-neuf en witloofsalade is het hoofdgerecht. Smakelijke, malse kip in een lekkere archiduc-roomsaus met peterselie en champignons (Captain Critic gooit zich vandaag volledig in de paddestoelen, het is tenslotte herfst voor iets). Daarbij knapperige, dikke pommes pont-neuf met bieslookmayonaise en een fris witloofslaatje. Opnieuw een meer dan geslaagd geheel. Een fles stevige Côtes du Rhône (Les Amandiers) maakt alles alleen maar beter.
 


Om af te sluiten een glas Rivesaltes dessertwijn en - het wordt eentonig - alweer een geslaagd (na)gerecht: zwarte chocolademousse met koffiekaramel, crème fraîche en notencrumble. Dat chocolade, hazelnoot en karamel even goed met elkaar combineren als Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku, daar vertelt de kapitein niets nieuws mee. Wel leunt de consistentie van de chocolademousse eerder aan bij die van een pot Nutella dan die van een klassieke chocomousse, maar daar bedoelt de kapitein eigenlijk weinig negatiefs mee. Wie lepelt er nu niét graag een pot Nutella leeg?
 

Dat Boris & Maurice nauwelijks een half jaar na opening al meteen een mooie erkenning kreeg in de Gault&Millau-gids (een score van 13/20) is hoegenaamd niet onterecht. Dat Boris & Maurice nu ook een mooie erkenning krijgt van Captain Critic is - naast vele malen belangrijker - eveneens niet minder dan terecht.
 
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor