De Brouwzaele


De Brouwzaele is een eetcafé dat zijn voortdurend bestaan voor een groot stuk te danken heeft aan de nabijheid van de Gentse Kinepolis, die aan de overkant van de straat gesitueerd is. Een hittegolf heeft Gent getroffen wanneer Captain Critic een bezoek brengt aan dit etablissement, wat hem ertoe noopt plaats te nemen op het buitenterras, onder de welgekomen beschutting van een parasol. De kapitein zit daar gelukkig ook ver genoeg verwijderd van de stereotiepe vaste caféklant die ongevraagd een gesprek probeert aan te knopen met iedereen die zich ook maar dicht genoeg in de buurt bevindt. Maar niet de kapitein dus. En gelukkig maar: Captain Critic is niet op zoek naar nieuwe vriendschappen, en al zeker niet op het terras van De Brouwzaele.


Om de dorst te lessen gaat de kapitein alvast van start met een frisse Hoegaarden, die best smaakt bij tropische temperaturen als deze. Op de kaart de klassiekers die je terugvindt in elk eetcafé, en het is vooral de préparéschotel die zijn aandacht trekt. Wat is Captain Critic blij dat hij geen zwangere vrouw is, om maar iets te zeggen, waardoor de geneugten van een préparéschotel - al weze het dan slechts tijdelijk - hem ontzegd zouden worden.


Het eten van zo’n préparéschotel bij temperaturen die de 35° Celsius overschrijden is een behoorlijk risico, daar is de kapitein zich terdege van bewust, maar het leven behoort toe aan zij die de risico’s niet schuwen. En moest u het vergeten zijn: Captain Critic is nog steeds een superheld. En een superheld die geen préparéschotel durft te bestellen in een brasserie, zou maar een flauwe superheld zijn, iets wat voor de kapitein uiteraard niet geldt. Het mag overigens stilaan verbazen dat Marvel Captain Critic nog niet gevraagd heeft voor de uitbreiding van het MCU. Met Iron Man - SPOILER ALERT! - onder de zoden en Captain America in het bejaardentehuis is er intussen toch wat plek vrijgekomen, niet? En kunnen de Avengers geen collega-superheld gebruiken die als geen ander restaurants kan recenseren? Op de Hulk of op die rare vuilgebekte wasbeer kan Marvel daarvoor toch niet vertrouwen?


Hoe dan ook, het is niet lang wachten op de préparéschotel. Het bord van de kapitein is verre van een kunstwerk, maar de américain préparé, eenvoudig gegarneerd met wat uisnippers en augurkjes, ziet er wel smakelijk uit, de mayonaise is huisgemaakt en de rauwkost is vers. Zo komen de geraspte wortels bijvoorbeeld niet uit een voorgesneden zak. Dat laatste is nu ook weer niets om triomfantelijk mee uit te pakken, maar het is ook niet onbelangrijk. De américain préparé is lekker en geeft niet de indruk dat de kapitein in de loop van de nacht spijt van zijn keuze zal gaan krijgen. De frietjes zijn zeker niet slecht, maar eerder gemiddeld van kwaliteit. De huisgemaakte mayonaise maakt wel veel goed.


Naar het einde van zijn maaltijd toe begint Captain Critic’s américain préparé door de extreme buitentemperaturen schijnbaar al wat te garen, maar wie denkt dat dat de kapitein ervan weerhoudt om zijn bord proper leeg te eten, die dwaalt. Een tweede Hoegaarden helpt hem daar wel bij.


Het eten bij De Brouwzaele is niets al te speciaals, maar de préparéschotel was wel wat de kapitein ervan verwacht had, de bediening was snel en vriendelijk, er werd gebruikt gemaakt van verse ingrediënten en het terras was schaduwrijk. Op een snikhete zomerdag moet dat soms niet meer zijn.
 Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor