Manhattn's


Dit jaar opende de Belgische hamburgerketen Manhattn’s een vestiging in Gent, na drie locaties in Brussel en één in Antwerpen. De nieuwe Gentse vestiging is echter zonder twijfel de meest spectaculaire: pal op de Graslei in het twaalfde-eeuwse Korenstapelhuis waar vroeger vergane glorie Belga Queen gevestigd was. Sommigen zullen misschien spreken van heiligschennis om een hamburgerrestaurant te zien in één van de meest spectaculaire historische panden van Gent, maar Captain Critic niet: hoe meer kwalitatieve burgerrestaurants in de Arteveldestad, hoe beter. En al zeker wanneer er met zorg omgesprongen wordt met de locatie. Het interieur is een opmerkelijke en wel degelijk geslaagde combinatie van de New Yorkse industriële loftstijl en een absoluut pareltje van de Gentse middeleeuwse Romaanse architectuur. Niet evident, maar aardig gelukt.


Bestellen gebeurt aan de toog, Manhattn’s is tenslotte nog steeds een fastfoodzaak, waar Captain Critic geconfronteerd wordt met de vriendelijkste jobstudent die hij in jaren is tegengekomen. De voertaal bij Manhattn’s blijkt voornamelijk Engels te zijn (mede het gevolg van de toeristische toplocatie uiteraard) maar de kapitein heeft alvast één van de Nederlandstaligen te strikken. Op de kaart klinkende, naar de Big Apple refererende burgers als Empire, Rockefeller, Gotham, Flatiron, Gatsby, Tribeca, Brooklyn en Harlem (is het vandaag de dag niet een heel klein beetje gewaagd om één van de twee chicken burgers op de kaart net naar Harlem te vernoemen? Neen? Echt niet?).


De kapitein gaat voor de Gotham Burger, met Irish Angus beef, Tomme de Savoie-kaas, gekarameliseerde ui, pepersaus en sla. Bij die burger een portie sweet potato fries en een Cornet-biertje. Gotham is dezer dagen dan vooral bekend als de fictieve thuisbasis van de Caped Crusader, de Dark Knight, de World’s Greatest Detective, de Gevlederde, met andere woorden de Batman, maar Gotham was in de negentiende eeuw ook een populaire bijnaam voor New York City. Het is maar dat u het weet.


De kapitein krijgt een buzzer mee en na een vijftal minuten mag hij zijn bestelling gaan halen. De burger, geserveerd in een ijzeren mandje op een dito tray, ziet er alvast smakelijk uit. Manhattn’s maakt niet enkel z’n eigen burgermengeling, maar ook eigen dagvers gebakken briochebroodjes. Die zijn blijkbaar gebaseerd op een origineel recept van een bakkerij in Little Italy. Captain Critic hoopt maar dat ze daar toestemming voor gevraagd hebben, je wil geen wiseguy aan je deur omdat je het recept van zijn geliefde mamma gestolen hebt. Een briochebroodje is trouwens áltijd een goed idee voor een burger. Doordat het gemaakt is met boter, eieren en melk is het zachter, rijker en wat vetter dan andere broodjes. Daarnaast fungeert een brioche als een spons en vangt het alle sappen - en dus smaken - op die onvermijdelijk uit een burger tevoorschijn durven te komen. Probeer dat maar ’s met een pistolet of een ciabatta.


Het broodje - licht bestrooid met sesamzaadjes - is inderdaad perfect en het vlees is medium rare gebakken, just the way the captain likes it. Manhattn’s burgers zijn overigens ‘flame grilled’, een verdienste waar ook Burger King zich op beroept om zich te onderscheiden van concurrent McDonald’s. En ja, flame grilled is wel degelijk beter. De Tomme de Savoie mag dan niet echt New Yorks zijn maar vormt wel een perfecte combinatie met de gekarameliseerde uitjes en de zachte pepersaus. Een goeie burger maken is een ambacht, en dat ambacht beheerst Manhattn’s wel degelijk.


De zoete aardappelfrietjes zijn krokant, smakelijk en het home made sausje past er goed bij. Ook de Cornet is lekker, maar achteraf heeft de kapitein toch wat spijt dat hij initieel niet gezien had dat er ook milkshakes op het menu staan. Hoe dikwijls krijgt een mens in dit land de kans om voor een burger & shake-combo te gaan. Een volgende keer dan maar.


Één van de twee broers die Manhattn’s opgericht hebben, heeft blijkbaar twee jaar lang een ‘Belgian waffle food truck’ uitgebaat in Manhattan, en heeft dus wel enigszins recht van spreken wanneer het gaat over de ‘New York experience’. Captain Critic was in ieder geval dik tevreden over zijn bezoek. Hopelijk vergaat het Manhattn’s beter dan het intussen glorieloos failliete Belga Queen. Fuggedaboutit!




Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor