Mémé Gusta


Oktober 2020. Zo lang was het geleden dat Captain Critic nog ’s een restaurant van de binnenkant gezien had (of toch langer dan de tijd nodig om er takeaway te gaan afhalen). Niet meer of minder dan een eeuwigheid dus. Het is even acclimatiseren, maar op restaurant gaan is zoals fietsen: je verleert het nooit. 


Mémé Gusta dus. Alom bekend van het VTM-programma ‘Mijn pop-up restaurant’ en intussen toch al enkele jaren een gevestigde waarde in Gent. Het beproefde concept is nog steeds de pure Vlaamse keuken uit grootmoeders tijd, in een gezellig vintage interieur.


Op de kaart de allergrootste klassiekers uit die Vlaamse keuken: toast champignon, kaas- en garnaalkroketten, stoofvlees, steak béarnaise, vol-au-vent, paling in ‘t groen, stoemp met worst, dame blanche en zelfs een gestreken mastel.
 
 
 
Geen klassieke menukaarten meer in de post-COVID-periode, maar speelkaarten met een QR-code. Daar zullen de meeste mémés toch nog nooit van gehoord hebben. Beginnen doet de kapitein met hét oudebesjesaperitief bij uitstek: een Pineau des Charentes. Daarbij krijgt hij een kommetje Noordzeegarnalen om zelf te pellen en een zakje brood met boter en (hoera!) smout. Niets zo lekker als een laag smout op een homp brood.
 

Als voorgerecht de huisbereide kaaskroketten. Die worden klassieker dan klassiek gepresenteerd met wat gefrituurde peterselie, een citroenpartje en zelfs wat strooikaas erbij op een bommabord van jewelste. Maar een kaaskroket moet je ook niet anders opdienen natuurlijk. De kroketten in kwestie zijn geslaagd: een krokante, niet te dikke korst en een vulling die een intense kaassmaak heeft. Nogal logisch bij een kaaskroket zou je denken, maar het tegendeel durft al ’s waar te zijn bij sommige exemplaren. Niet dus bij Mémé Gusta, waar de kaaskroketten smaken zoals ze horen te smaken. Mooi zo.
 
 

Dé signature dish van Mémé Gusta is het stoofvlees van varkenswangen, bereid met Corsendonk Pater. Dat wil Captain Critic dus maar wat graag ’s uitproberen. En spijt heeft hij daar niet van: een grote gietijzeren pot met daarin maar liefst vier uit de kluiten gewassen varkenswangen, een pot frieten met mayonaise, een kom sla en een flinke portie gebakken appeltjes. Gelukkig krijgt de kapitein nog een doggy bag mee naar huis achteraf … De stoverij is heerlijk: boterzachte, smakelijke varkenswangen in een saus met een intense smaak van Corsendonkbier. De frietjes zijn niet minder lekker en ook de mayonaise smaakt, hoewel die net iets te lopend is. De gebakken appeltjes zijn een lekker klassieke, huiselijke side dish.
 

De kapitein had op voorhand eigenlijk wel zin in een gestreken mastel of een ‘soezeboelekestaart’ als dessert, maar na de reusachtige portie stoverij kan dat er niet meer bij. Een smakelijke café glacé gelukkig wel nog. Conclusie: Captain Critic’s eigen mémé blijft uiteraard de allerbeste mémé ooit, maar Mémé Gusta is een verdienstelijke tweede.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor