Jack Premium Burgers


Jack Premium Burgers is een hamburgerrestaurant, met naast een stek in Gent ook vestigingen in Antwerpen en Kortrijk. Jack richt zich naar eigen zeggen op gourmetburgers, de inmiddels alomtegenwoordige ‘betere burger’. Captain Critic is geen al te grote fan van het woord ‘gourmetburger’, een woord dat zou kunnen impliceren dat een goedkope vettige cheeseburger van een (goeie) fastfoodzaak minderwaardig, en géén gastronomie zou zijn. Iets wat de kapitein ten stelligste zou durven te betwijfelen.


Maar de kapitein begrijpt het onderscheid dat veel zaken, en dus ook Jack, willen maken. Een onderscheid dat uiteraard ook wel wat steek houdt. Er is namelijk wel degelijk een verschil tussen fastfoodketens als McDonald’s en Quick, met hun plastic meubilair, massakeuken en drive-ins enerzijds, en zaken als Jack, Jilles en Uncle Babe’s anderzijds, met een aangenaam en gezellig interieur, comfortabel en verzorgd meubilair, en een artisanaler uitziende burger op je bord.


Op het reusachtige bord achter de toog staan een 20-tal burgers. Rundburgers maken daar de grote meerderheid van uit (as it should be), maar er zijn ook enkele kip- en veggieburgers te verkrijgen. Captain Critic gaat voor de ‘Jack deal’: burger + Jack fries + soda + sauce, met als burger de ‘Paris Jack’, met onder meer brie en walnoten.


De kapitein krijgt een buzzer mee naar zijn tafeltje, die na een tiental minuten afgaat. Zijn burger, frieten en sausje (mayonaise, u kent de kapitein inmiddels al) worden op een houten eetblad geserveerd. De ‘Paris Jack’ is geslaagd: een stevig maar smakelijk lichtbruin speltbroodje (álle broodjes bij Jack zijn spelt) dat licht geroosterd werd, een rundburger, brie, gehakte walnoten, stukjes gestoofde appel, sla en zoete dressing. De appel en de huisbereide dressing zorgen - uiteraard - voor een zoetig accent, maar dat wordt mooi gecounterd door - en past uitstekend samen met - de brie en de walnoten. Het enige euvel is misschien dat er wat te weinig saus op de burger zit. Enige zelfkennis noopt de kapitein echter wel tot de bekentenis dat dit voor een deel ook gewoon aan hemzelf te wijten is. In Captain Critic’s persoonlijke voedingsdriehoek staat saus aan de basis. De kapitein denkt over saus zoals Theo Francken over zijn aantal tweets: té veel bestaat niet. Als de kapitein zijn eigen burger samengesteld had, dan had hij er ook wel wat meer brie tussen gegooid. Kaas staat namelijk heel erg dicht in de buurt van saus op Captain Critic’s voedingsdriehoek.


Toch is de burger zeer smakelijk, iets wat ook van de Jack fries (een soort hybride van frieten en wedges) gezegd kan worden. Goudgeel en krokant vanbuiten, zacht vanbinnen, zoals een friet hoort te zijn. De mayonaise smaakt als frietkotmayonaise, en ja, dat bedoelt de kapitein uiteraard in de meest positieve zin.


Dat Jack gaat voor duurzaamheid is wel duidelijk: er wordt gebruik gemaakt van recycleerbaar materiaal i.p.v. plastic (zelfs de mayonaisepotjes zijn van karton gemaakt) en de rundburgers zijn naar verluidt 100% grassfed, van runderen die grazen in de buitenlucht. Hoewel om het even welk rund, of het nu in een wei staat of in een stal, uiteraard eigenlijk niet echt duurzaam of ecologisch genoemd kan worden (de CO²-uitstoot van de gemiddelde koe, weet u wel …) Captain Critic probeert er ’s nachts maar niet al te dikwijls van wakker te liggen. En al zeker niet op de momenten dat hij een hamburger naar binnen zit te werken. Maar als een rund dan toch zoveel CO² uitstoot, is het dan geen goede zaak voor het milieu dat er zo’n beest geslacht is om op het bord van de kapitein te belanden? Da’s alvast één koe minder, toch? Of werkt het zo niet? Anywho: lekkere burgers, daar bij Jack.
 



Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor