Bollyfood


Als er één ding is dat Captain Critic geleerd heeft van de coronacrisis - buiten het feit dan dat Marc Van Ranst een verontrustende fetisj heeft voor exact identieke truien maar dan in alle verschillende kleuren van de regenboog - dan is het dat takeaway en delivery al ’s een aangename aanvulling kunnen zijn op een fysiek restaurantbezoek. Uiteraard zal afhaal- of bezorgeten nooit volledig kunnen tippen aan een echt restaurant, maar ook al is de horeca inmiddels al even terug open, de kapitein zal de takeaway en delivery als afwisseling niet snel meer opgeven.


En zo komt Captain Critic uit bij Bollyfood, een Indiaas restaurant in Gent dat enkel en alleen takeaway en delivery aanbiedt. Die delivery gaat echter direct al enigszins de mist in, gezien de levering bijna anderhalf uur op zich laat wachten, in plaats van de beloofde 45 minuten. Later dan voorzien dus, maar de bestelling is tenminste correct en volledig, da’s al iets. Starten doet de kapitein met de verschillende voorgerechten: samosa, seek kabab en lam tikka, vergezeld van roghani naan.



Het smaakvolle, zachte, in de tandoori gebakken roghani naan-brood en de samosas (knapperige deegflapjes gevuld met aardappel en doperwten en op smaak gebracht met koriander) zijn de meest geslaagde voorgerechtjes. 


Seek kabab zijn dan weer eenvoudige maar best wel smakelijke brochettes van gehakt rundvlees (er werken blijkbaar geen vrome hindoes bij Bollyfood), gegrild in de tandoori en op smaak gebracht met - dixit Bollyfood - ‘ontelbare’ kruiden.


De lam tikka (gegrild lamsvlees in de tandoori oven) is wat ontgoochelend. Het lamsvlees is aan de droge kant en het is misschien ook een beetje overdreven om een simpel stuk gegrild lamsvlees te omschrijven als een voorgerecht.


Al die voorgerechten zijn overigens voorzien van een slaatje bestaande uit weinig meer dan wat ijsbergsla en ui, en lijden ook allen aan hetzelfde euvel: namelijk dat de sla uiteraard wak geworden is door samen met warme gerechten in een aluminium doos gestopt te zijn. Misschien is het dan een beter idee om een aparte pot met een slaatje te voorzien? Ook een dipsausje had wel gepast bij de verschillende voorgerechten, maar Captain Critic moet het dus zonder stellen.


De lamscurry zou zogezegd mild zijn, maar is toch al eerder aan de pikante zijde. Wat voor een West-Europeaan echter pikant is, zal dat voor de gemiddelde Indiër uiteraard hoegenaamd niet zijn. De curry zelf is geslaagd en het lamsvlees heel mals.


De kip tikka masala is best OK maar nu ook niet meteen verbluffend. De saus van onder meer gember, look, pijpajuinen, tomaten, groene peper, koriander en kurkuma zou een smaakbom moeten zijn maar mist toch wat punch. De kip is ook een stuk droger dan het lamsvlees in de lamscurry.


Bij de lamscurry en de kip tikka masala wordt telkens een pot eenvoudige, droge basmatirijst geserveerd. Dat die rijst wat aan de droge kant is, hoeft op zich echter geen probleem te zijn, gezien de curry en de tikka masala rijkelijk van saus voorzien zijn.


Kip biryani is het laatste hoofdgerecht: basmatirijst, gebakken kipfilet, wortel, boontjes, amandel, look, gember en gedroogde abrikozen. Opnieuw wat aan de droge kant maar dat is misschien ook gewoon eigen aan het gerecht.


Afsluiten doet de kapitein met ghulab jaman: zoete gefrituurde deegballetjes in siroop. Suikerbommetjes die wat doen denken aan Turkse baklava. Smaken doen ze wel.


Neen, slecht was het zeker niet bij Bollyfood. Maar enkele mankementen (vertraagde levering, wakke sla, hier en daar iets te droge gerechten …) zorgen er toch voor dat meer dan twee sterren niet gerechtvaardigd zou zijn. Eenzelfde score dus als de gemiddelde Bollywood-film.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor