Nub


Burgers vind je tegenwoordig ongeveer overal in Gent: grote burgers/kleine burgers, fastfoodburgers/gourmetburgers, goeie burgers/slechte burgers … Je vindt ze allemaal. Maar echte smashburgers, daarmee heeft Nub dan toch de primeur in Gent (op een vroegere pop-up of twee na dan).


Het verschil tussen een gewone burger en een smashburger is eigenlijk enkel dat een smashburger tijdens het bakken geplet wordt op de bakplaat, waardoor de burger dunner wordt, grilliger, wat karamelliseert en dus intenser wordt van smaak. Alleen maar pluspunten dus. 


In het pand waar Nub de intrek genomen heeft zat vroeger Kookpunt, een traiteurzaak, maar daar is niet veel meer van te merken. Zeggen dat het interieur heel gezellig is, zou overdreven zijn. Maar je zit er nu ook weer niet onaangenaam, zeker niet voor een fastfoodzaak. Je komt er voor een snelle hap, en die snelle hap is waar het om draait.


Op de kaart slechts 4 burgers: original, special, fried chicken en veggie. Maar less is soms wel degelijk more. Beter om je te specialiseren in een paar uitstekende opties, dan een hele waslijst aan middelmatige burgers aan te bieden. Captain Critic bestelt de classic én de fried chicken burger en neemt er ook een portie cheese onion fries bij. 
 

Nadat de kapitein heeft plaatsgenomen aan zijn tafel en de menukaart nog ’s bekijkt, merkt hij het zinnetje ‘2 buns per order’ op. Wat dus betekent dat Captain Critic eigenlijk 2 x 2 burgers besteld heeft. Samen met zijn tafelgenoot komt dat dus neer op acht burgers voor twee personen. Best veel, maar de kapitein is er de man niet naar om een uitdaging aan zich voorbij te laten gaan. En al helemaal niet als het een uitdaging met hamburgers betreft.


Het voordeel aan 8 burgers voor twee man is dat Captain Critic ook een volledige special burger kan ontfutselen van zijn tafelgenoot, en op die manier élke burger op de kaart aan een test kan onderwerpen (op de vegetarische na, waar de kapitein nu ook weer geen tranen om zal laten).
 

De burgers zijn niet al te groot en zien er effectief uit als een echte fastfoodburger (wat zeker geen belediging is, een écht goeie fastfoodburger is een culinair meesterwerkje). Beginnen doet Captain Critic met de classic: rundvlees, kaas, gebakken ui, sla, augurk, ketchup en mosterd. En ja, dit is een fastfoodburger zoals je ze overal zou willen. Een mals broodje, vers rundvlees en smakelijke toppings, zonder compleet over the top te gaan. Heerlijk.


De tweede burger is de special. Eigenlijk behoorlijk identiek aan de classic: (in dit geval dubbel) rundvlees, kaas, gebakken ui, sla en augurk, maar in de plaats van ketchup en mosterd met een - licht pikante - burgersaus van het huis. Dat twee schijfjes vlees beter zijn dan één, dat moet de kapitein u niet vertellen, en het broodje: dat is opnieuw die heerlijk malse bun, gemaakt met aardappelzetmeel, wat dus zorgt voor die uiterst malse textuur.
 

Op naar de volgende: de fried chicken. Opnieuw met gelijkaardige toppings als de classic en de special, maar deze keer met krokante gefrituurde kip. Opnieuw een verdienstelijke burger, hoewel het zeker niet de beste fried chicken burger van Gent en omstreken is. Die eer is weggelegd voor Belchicken, ook wel bekend onder de vroegere naam Chitir Chicken. De portie dunne frietjes met kaassaus en krokante uitjes is groot en smakelijk. Exact wat je van een portie frieten verwacht dus.
 

Captain Critic heeft nog één classic burger op overschot en neemt die maar gewoon mee naar huis, om te fungeren als late night snack. Het eerste bezoek aan Nub was absoluut geslaagd. Een betere fastfoodburger dan Nub’s classic of special heeft de kapitein eigenlijk nog niet dikwijls gegeten. Hier zit best wel potentieel in voor een keten. Quick, McDonald’s en Burger King: beware …

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor