Officina Raffaelli


Officina Raffaelli bevindt zich in Hal 16, op de vroegere ACEC-site van Dok Noord. Hal 16 is een beschermd industrieel gebouw dat vroeger een transformatorhal was, maar nog niet zo heel erg lang geleden omgebouwd werd tot een ambachtshal, waar zich een zestal zaken gevestigd hebben.
 

Dat er voorlopig enkel op het terras gegeten mag worden, is intussen algemene kennis. En dat terras van Officina Raffaelli - dat het overigens deelt met barbecuetent Røk - is dik in orde. Je zou je er bijna in Italië wanen. Ware het niet dat het een graad of 11 is en de zon zich verschuilt achter een pak wolken zo dik en grijs als Herwig Van Hove. 


Maar het is dus absoluut wel gezellig zitten op dat terras aan Hal 16, waar Captain Critic alvast van start gaat met een Negroni als aperitief. Gin, Campari en vermouth: áltijd een goede keuze. 
 

Bij Officina Raffaelli krijg je de klassieke, eenvoudige Italiaanse keuken op je bord. En dan is een antipasto misto della casa óók altijd een goede keuze. Een groot bord met een mooi assortiment Italiaanse charcuterie (mortadella, gedroogde ham, salami en pepperoni), enkele Italiaanse kazen, opgelegde groentjes (aubergine, artisjok, zongedroogde tomaat …) en heerlijk zacht focacciabrood. Eenvoudig, maar als de ingrediënten kwaliteitsvol zijn, dan is dat geen enkel probleem. Integendeel.
 

Officina Raffaelli liet speciaal een pizza-oven op maat maken in Italië, dan zou het haast een belediging zijn als je geen pizza zou nemen als hoofdgerecht. ‘Beledig nóóit een Italiaan’ is een nuttige levensles voor eenieder, dus bestelt de kapitein maar wijselijk een pizza. Een ‘pizza stracciatella e prosciutto crudo’ meer bepaald, met tomatensaus, mozzarella, parmaham, stracciatella en rucola. 


Voor u denkt dat Captain Critic een viezerik is die houdt van een bol ijscrème op zijn pizza: stracciatella is niet enkel een soort roomijs, het is ook een zachte Italiaanse kaas gemaakt van buffelmelk, die heel goed samengaat met de zoetig zoute parmaham. De pizza is aardig maar niet overdadig belegd, zoals het hoort. De pizzabodem is een eerder dikke broodkorst en is qua smaak en textuur alvast erg geslaagd. Het geheel is totaal niet vettig maar na het bord antipasto met focaccia laat de kapitein - het is niet van zijn gewoonte - toch enkele eenzame pizzakorstjes liggen. Een licht schaamtegevoel is zijn deel.


Geen dessert meer dus, maar om 22u sluit het restaurant toch. De pizza’s bij Officina Raffaelli zijn de moeite. Captain Critic keert zeker ooit nog ’s terug om ook de pasta’s aan een test te onderwerpen. Alla prossima volta, zoals die valse Italiaan Felice het zo mooi zei.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor