Sakas
(website)
Sakas in het recent helemaal vernieuwde Wintercircus is een Japans restaurant zoals je er geen andere vindt in Gent. Amatsu met zijn authentieke Japanse keuken komt op een manier in de buurt, maar de omakase-ervaring (letterlijk: de keuze van de chef) bij Sakas is toch nog wat anders, en leunt nóg dichter aan bij wat je mag verwachten wanneer je in Tokio je voeten onder tafel schuift.
De man achter Sakas is de Japans-Braziliaanse Chef Yoshi, die ervaring heeft in gastronomische restaurants in Japan, Brazilië, Australië en Nieuw-Zeeland. Het doel van Sakas is om een authentieke ervaring te bieden met de allerbeste Japanse smaken en technieken. En dat betekent best wel wat, de Japanse keuken is met al zijn diversiteit dan ook met gemak één van Captain Critic’s allerfavoriete keukens.
Achter zijn tafeltje met zicht op de open keuken (en de indrukwekkende sakeflessenwand) waar de chefs à la minute de verschillende sushigerechten bereiden, krijgt de kapitein om te beginnen een mooi bord sashimi voorgeschoteld: Spaanse tonijn, Schotse zalm, Nederlandse zeebaars en hamachi uit de Middellandse Zee. Stuk voor stuk kraakvers en zoals de regels het voorschrijven eenvoudig geserveerd met wat sojasaus en wasabi. Heerlijk.
Daarna volgt een mooi bordje met Irish Mór-oester, Zeeuwse mossel en Hokkaido-coquille. Opnieuw een zeer internationaal geheel dus, dankzij een Iers-Nederlands-Japanse alliantie. Een bouillon op basis van wakame, zeezout en soja vormt het bruggetje naar de sushi-gerechten.
Het bordje met vier verschillende nigiri is zonder meer uitmuntend: van links naar rechts nigiri met zalm, akami, chutoro en otoro. Die zalm heeft waarschijnlijk de minste uitleg nodig, de andere nigiri ongetwijfeld iets meer. Die laatste drie zijn allen tonijnvariaties, evoluerend van mager naar vet en van minder naar meer exclusief. En ja, dat laatste smaak je: de vettere chutoro en otoro zal je doorgaans niet tegenkomen in een doorsnee sushizaak. Doodzonde, want de vettige vis smelt haast weg in de mond en heeft een veel diepere, meer intense smaak dan de standaard akami-tonijn.
Sashimi van zeebaars die negen dagen drooggerijpt werd in de dryer is de volgende gang, gevolgd door makizushi gevuld met zeebaars en bedekt met zalm die er kort even van langs gekregen heeft met de blowtorch. Het hoeft misschien niet meer gezegd, maar de vis is opnieuw van superieure kwaliteit en de rijst is perfect gegaard.
Captain Critic opteert bij zijn omakase-menu trouwens voor de aangepaste sakes, die absoluut een aanrader zijn. Vier glazen in totaal krijgt hij, gaande van een sparkling sake als aperitief, over een frisse sake en een vollere variant voor bij de sushigangen tot een zoete dessertsake voor bij het nagerecht.
De laatste sushigang is een overheerlijke hand roll van geelvintonijn. Het norivel is nog lekker crispy, de rijst lauwwarm en de geelvintonijn is - eens te meer - van topkwaliteit. Het dessert is doorgaans van ondergeschikt belang in de Japanse keuken (je mag meestal al van geluk spreken wanneer je een mochi-bal toegestopt krijgt voor je naar de uitgang begeleid wordt) en dat zie je ook bij Sakas: een soort krokante ijssandwich met aardbei is lekker, maar kan niet echt tippen aan wat voorafging.
Sakas is een ideaal adres voor wie de verfijnde Japanse omakase-keuken wil ervaren. Traditie en creativiteit vinden elkaar in delicaat gepresenteerde gerechten in een intieme setting. Arigato gozaimasu, Chef Yoshi.
Reacties
Een reactie posten