Chaflo & Co (3)


Het is verre van de eerste keer dat Captain Critic een bezoek brengt aan Chaflo & Co in Destelbergen, maar onder meer door die vermaledijde pandemie was het intussen toch al weer behoorlijk lang geleden. Hoog tijd voor een reünie dus. Deze keer op het grote, volledig overdekte buitenterras, waar het uiterst aangenaam zitten is. Je vergeet er helemaal de nabijheid van die veel minder aangename Dendermondesteenweg.
 

Beginnen doet de kapitein met een Zuid-Afrikaanse Cruxland gin, geïnfuseerd met Kalahari truffels en gecombineerd met Le Tribute tonic, wat zorgt voor een fris en kruidig resultaat. Zo heeft Captain Critic zijn gin tonics graag. Bij het aperitief worden enkele eenvoudige crackers met een smeuïge dip geserveerd.
 

Het is altijd een goed idee om bij Chaflo & Co te opteren voor één van de twee verschillende suggestiemenu’s, maar eigenlijk kan je ook met à la carte bitter weinig verkeerd doen. En al helemaal als je opteert voor een terrine van ganzenlever als voorgerecht, een vol-au-vent met kalfszwezerik als hoofdgerecht en een dame blanche als nagerecht. Dat is dus exact wat de kapitein ook doet.
 

De terrine van ganzenlever wordt geserveerd met verse vijgenconfituur, twee stuks volkoren toast, een groen slaatje, walnoten, pijnboompitten en gele rozijnen. De vijgenconfituur werd platgemixt, wat niet had gehoeven. Met wat structuur in een confituur is er niets mis. De ganzenlever is echter absoluut heerlijk. Dat foie gras nu niet meteen het meest ethisch verantwoorde gerecht is, daar is Captain Critic zich terdege bewust van. Maar het is toch o zo lekker … En het helpt ook wel dat ganzen klootzakken zijn. De kapitein is in ieder geval nog nooit een vriendelijke gans tegengekomen. Het feit dat ganzen een karakter hebben dat even door en door slecht is als dat van Georges-Louis Bouchez, zorgt er voor dat Captain Critic voor zichzelf kan rechtvaardigen dat hij af en toe ‘s met smaak hun vetgemeste lever naar binnen werkt. 
 

Het hoofdgerecht is dus een klassiek bereide vol-au-vent met hoevekip, Parijse champignons, gehaktballen, een bladerdeegje en peterselie, maar met als extra nog enkele stukken krokant gebakken kalfszwezerik. Opnieuw een meer dan geslaagd geheel: malse kip, een lekkere saus die - belangrijk - niet te dik of te zwaar is, en heerlijke kalfszwezerik. De lekkere, in de schil gefrituurde frietjes met verse mayonaise maken het helemaal af. De fles wijn die erbij mag aanrukken moet niet onderdoen, integendeel: een krachtige, fruitige, en vooral heerlijke LePlan-Vermeersch Gigondas. Dat Chaflo & Co naast restaurant ook wijnwinkel is (Time2Wine) hoeft niet te verbazen.
 

Afronden doet Captain Critic in stijl. Met een dame blanche. Nog steeds het beste dessert van Destelbergen tot Djibouti. Op het exemplaar bij Chaflo & Co valt weinig aan te merken: vanille-ijs, chocoladesaus, slagroom, boterwafeltje. Zoals het hoort dus. Daarbij drinkt de kapitein een Schotse whisky, nog steeds het allerbeste digestief van Heusden tot de Highlands. In dit geval een twaalf jaar oude Aberfeldy, om precies te zijn.


Eet je in Destelbergen ergens beter dan bij Chaflo & Co? Tot op heden toch nog steeds niet. Zeg dat Captain Critic het gezegd heeft.

Herlees Captain Critic's Chaflo & Co-recensie uit 2019.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor