Bavet (2)
Het is alweer een hele tijd geleden dat Captain Critic nog ’s een bezoek bracht aan de originele en allereerste vestiging van Bavet, het spaghettirestaurant vlakbij Kinepolis Gent. Toen de kapitein er een eerste keer langsging, bestond er nog maar één Bavet. Nu zijn er in totaal 15 vestigingen in Gent, Leuven, Antwerpen, Brussel, Brugge, Mechelen, Kortrijk, Oostende en zelfs Sint-Martens-Latem.
Een echte keten dus. Which makes sense, want wat Bavet serveert is wel degelijk fastfood. Wat je krijgt heeft bitter weinig te maken met echte Italiaanse spaghetti en eigenlijk ook niet zo heel erg veel meer met de typisch Vlaamse huis-, tuin- en keukenspaghetti. Daarvoor kan je inmiddels al veel te veel - rare - sauzen en toppings aan je spaghetti toevoegen.
Captain Critic bestudeert onder het gezelschap van een Picon vin blanc het Bavet-stappenplan om een spaghetti samen te stellen. Stap 1: ‘Pick your sauce’. De kapitein gaat voor ‘The Bavet’, een ‘Belgische’ bolognese. Stap 2: ‘Choose your toppings’. De kapitein gaat er voor twee: meatballs (5 stuks) en ‘onion crush’. Dat zijn gefrituurde uitjes. Ja, zoals op een Bicky Burger. Als Bavet fastfood is, dan gedraagt Captain Critic zich zoals hij zich gedraagt in een frituur. Mag het ja?
Het is tijd voor Stap 3: ‘Choose your cheese’. In het geval van de kapitein geraspte kaas. Zoals het hoort op een Belgische bolognese. Stap 4 is dan weer ‘Choose your spaghetti’. Classic uiteraard, geen haar op Captain Critic’s hoofd dat eraan denkt om voor volkoren, laat staan glutenvrij te gaan. Stap 5 (‘Extra sauce/extra cheese’) laat de kapitein aan zich voorbij gaan. Zijn spaghetti is al overloaded genoeg.
Uiteraard moet er bij elke stap bijbetaald worden, wat uiteindelijk leidt tot een spaghetti die zeker niet aan de goedkope kant is. Maar de portie is meer dan groot genoeg. Dat is duidelijk wanneer Captain Critic’s bord verschijnt. Voor zover het oog kan zien, is dat een berg gedroogde uitjes geflankeerd door vijf gehaktballen, met hier en daar wat spaghetti, bolognesesaus en geraspte kaas die tevoorschijn komt piepen.
De spaghetti is zeker geslaagd. Best wel zwaar, ook al bestelde de kapitein een regular portie en geen large. De twee handenvol gefrituurde uitjes zullen daar ook wel niet vreemd aan zijn. Iets wat volledig de verantwoordelijkheid van Captain Critic zelf is natuurlijk. De kapitein maakt zijn spaghetti nog wat pittiger met wat Bavet ‘Mad Max’ pikante olie. Thuis doet hij dat overigens ook steevast met behulp van een flesje Tabasco.
Wanneer zijn bord leeg is, wordt Captain Critic nog verrast met een uitdagende boodschap op de bodem van zijn bord. Een boodschap die hij deze keer toch maar niet ter harte neemt. De pasta zelf was al zwaar genoeg. Conclusie: Bavet is smakelijke fastfoodspaghetti zonder meer. Zijn eigen huisgemaakte saus is beter, maar dat zal iedereen wel van z’n eigen spaghettisaus vinden. Dat gezegd zijnde ís de saus van de kapitein ook écht wel bij de allerbeste. Echt.
Reacties
Een reactie posten