Leonì
(website)
Leonì (voluit: Leonì Cucina Contemporanea) is een nieuw Italiaans restaurant in de Brabantdam, op dezelfde plek waar vroeger Bari gevestigd was, ook al een Italiaans restaurant. Aan die Italiaanse restaurants geen gebrek in Gent, maar bij het binnengaan merk je direct dat Leonì best wel wat verschilt van de grote meerderheid van de Gentse ristorantes. Fancy kunst aan de muur, witte tafellakens en piekfijn uitgedost personeel. Bij de pizzeria om de hoek kom je meestal iets anders tegen.
Gezeten aan zijn tafel met wit tafellaken krijgt Captain Critic een smakelijk hapje voorgeschoteld - foccaccia met pistache - uiteraard vergezeld van een stevige en al minstens even smakelijke Negroni.
De chef van Leonì is een rasechte Italiaan met ervaring in de keuken van een Romeins sterrenrestaurant. En die meer verfijnde achtergrond valt al meteen op bij het voorgerecht: ‘fior di zucca alla romana’, tempura van courgettebloem gevuld met ricotta, gekonfijte citroen en rode peper, verrijkt met muntolie en krokante scapece-courgette.
Een mooi gedresseerd en - belangrijker - vooral ook heel lekker bord waarbij de tegenstelling tussen de krokante tempurakorst en de fluweelzachte ricottavulling voor een uiterst geslaagd geheel zorgt. De subtiele muntolie geeft het gerecht een extra niveau en de fijne scapece (Italiaans voor escabeche) van courgette maakt het helemaal af.
Het hoofdgerecht is ‘ossobuco di vinicola’: langzaam gedurende 24 uur gegaarde kalfsschenkel, één van Captain Critic’s all time favourite Italiaanse gerechten. En al helemaal als die ossobuco vergezeld gaat van een echte, authentieke risotto alla Milanese, een risotto met saffraan.
De risotto is alvast perfect gelukt: knalgeel (dankzij de saffraan) en extreem smeuïg. Ook op de ossobuco valt er helemaal niets aan te merken: smakelijk, zacht vlees met net de juiste hoeveelheid vet en - zoals het hoort - een heerlijke portie beenmerg om uit te lepelen. Of bij gebrek aan een lepel: uit te vingeren. Lukt ook. De licht romige saus van geroosterde tomaten en een reductie van rode wijn zorgt voor een overheerlijk en opnieuw mooi gepresenteerd bord.
Als dessert een Italiaanse klassieker zo klassiek Italiaans dat je erna prompt een Vespa zou gaan aanschaffen: tiramisu. De kapitein gaat ervan uit dat hij u niet moet uitleggen wat een tiramisu is. U heeft ongetwijfeld een schoonmoeder/tante/grootmoeder rondlopen die er om de zoveel tijd op staat om u haar eigen zelfgemaakte tiramisu voor te schotelen. De tiramisu bij Leonì moet er sowieso niet voor onderdoen. Laat dat duidelijk zijn.
Op het vlak van de verfijnde Italiaanse keuken heeft Captain Critic in Gent nog niet beter gegeten. Wie geen moordzuchtige neigingen krijgt bij het ontbreken van pizza’s op de kaart van een Italiaans restaurant kan de kapitein alleen maar aanraden om een bezoekje te brengen aan Leonì.
Reacties
Een reactie posten