Astro Boy


Astro Boy is een Japans geïnspireerde izakaya. ‘Een Japans geïnspireerde izawatte?’. Wel, in Japan is een izakaya een eerder informele bar waar je terecht kan voor kleine gerechtjes en - uiteraard - alcohol. Een soort gastropub/eetcafé dus. Of wat in Spanje dan een tapasbar zou zijn. 


Astro Boy werd geopend door de uitbaters van Golden Gai, één van de betere ramenbars die Gent intussen rijk is, en lijkt al even succesvol geworden als die voorloper. Het interieur is warm en kleurrijk met veel donkerrood en donkerblauw, en er speelt luide jazz op de achtergrond. Captain Critic vliegt er meteen in met een klassiek Japanse Whisky Highball. Twee ingrediënten: Nikka Days whisky en ginger ale. Zo simpel als het lekker is.
 

De kapitein laat om te beginnen vier kleine sharing gerechtjes aanrukken, die aan een strak tempo op tafel verschijnen. Eerst zes huisgemaakte gyoza’s gevuld met varkensvlees en geserveerd met een venkel-koolslaatje. De gyoza’s zijn perfect: flinterdun deeg, smakelijke vulling en onderaan perfect krokant gebakken, net als in Japan. Al te dikwijls zal je in onze contreien ongebakken gyoza’s aantreffen. Er zijn uiteraard ernstigere vergrijpen te bedenken, maar noem je ongebakken gyoza dan toch gewoon een dumpling. Willen we dat afspreken? Guido?
 

Na de gyoza’s is het tijd voor nog zo’n door en door Japanse classic: okonomiyaki. In Hiroshima kom je op elke straathoek minstens drie okonomiyaki-tenten tegen, als het er al geen vier zijn. En terecht. Een okonomiyaki klinkt misschien wat raar: een soort pannenkoek gevuld met kool; bedekt met een karakteristieke, bruine hartig-zoete saus; Japanse mayonaise; gedroogd zeewier en bonitovlokken (een soort gedroogde en gerookte tonijn). Voelt u zich bij die opsomming spontaan misselijk worden? Onterecht! Okonomiyaki is van het beste wat er is. Zeg dat Captain Critic het gezegd heeft.
 


Die bonito keert ook terug bij het derde sharing gerecht: vitello bonito. Eigenlijk gewoon een vitello tonato (kalfsvlees met mayonaisedressing en kappertjes) waarbij de tonijn in de dressing vervangen werd door bonito flakes. Makes sense. Het laatste kleine gerecht is prei op de barbecue met romescosaus. Niet echt Japans maar wel lekker. En dan is het OK.
 

Captain Critic laat nog twee grotere gerechten aanrukken, die aan een al even strak tempo op hem afgevuurd worden. Het eerste zijn traag gegaarde ribbetjes met koolsla. De zoetig gelakte ribbetjes zijn boterzacht en vallen van het bot af als je er nog maar naar kijkt. Meer dan wat lente-ui en sesamzaadjes is er niet nodig om voor een heerlijk gerecht te zorgen.
 

Gepofte zoete aardappel met zure room, gepekelde pepers en shiso is het laatste gerecht. Een flink uit de kluiten gewassen exemplaar kreeg een stevige Japanse touch mee én flink wat hitte, dankzij de gepekelde pepers.
 

De kapitein rondt af met een crème brûlée met sesam (een perfect exemplaar overigens) en een laatste cocktail: een Belgian Negroni deze keer; met roggemoutjenever, Campari, Cynar en rode vermouth. Astro Boy is een ideale plek om de typisch Japanse izakaya-keuken te samplen. Het is nu ook weer niet dat dat in onze contreien al op zo heel erg veel plekken mogelijk is.
 
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor