Culix


Ook al is het dan niet zo’n héél erg grote verplaatsing, toch is Captain Critic nog maar zelden in Merelbeke gaan eten. Neem dat niet persoonlijk, Merelbekenaars, het moet aan zuiver toeval te wijten zijn dat jullie de kapitein nog maar zo weinig op jullie grondgebied mochten verwelkomen. Hoe dan ook: restaurant Culix is een ideale manier om wat verandering te brengen in die grote leegte.
 

Culix is gelegen aan de Hundelgemsesteenweg in een mooi modern pand, merkwaardig genoeg gesitueerd onder een aantal serviceflats. Schrik dus niet als je door de grote ramen af en toe een kleinzoon een bezoek ziet brengen aan zijn bejaarde grootmoedertje. Hoe dan ook: bij het aperitief - een eigen, alternatieve versie van een Negroni - krijgt Captain Critic twee geslaagde amuses: een kaasgebakje en een fijn kuipje met tartaar van hamachi.
 

De eerste gang is een tartaar van sneeuwkrab met een gelei van tom kha kai en daarbij aubergine, rijstcrunch, een gel van pompelmoes en olie van sinaasappel. Een mooi gepresenteerd, verfijnd bordje met frisse, verrassende smaken. Zo gaat elk menu goed van start.
 

Het tweede voorgerecht is perfect gegaarde kabeljauw met venkel, wakame, een panade van groene kruiden en een jus van mossel en daslook. Opnieuw een verfijnde presentatie met deze keer dan misschien minder gewaagde, maar daarom niet minder geslaagde smakencombinaties.
 

Het is tijd voor het hoofdgerecht: Texels lam met handgerolde couscous, gekonfijte citroen, groene asperge, morille en een saus van bonenkruid. Een iets ruwere dressering van het bord deze keer maar dat hoeft geen probleem te zijn. En al zeker niet met een stukje lamsfilet met zulk een perfecte cuisson als deze. Bij het menu geniet de kapitein trouwens van een aangenaam geprijsde en rijkelijk vloeiende formule van aangepaste wijnen.
 

Een chocoladetaartje met gekarameliseerde hazelnoot, kumquat en een bolletje ijs van hibiscusthee is een mooie afsluiter. Hoewel, ‘afsluiter’ … Er volgt nog een best indrukwekkend bordje zoetigheden met onder meer één van Captain Critic’s all time favourites: de canelé de Bordeaux.
 

Door de ligging zou je misschien anders vermoeden, maar wat je bij Culix op het bord krijgt is van een geheel ander niveau dan wat je associeert met serviceflat-maaltijden. Laat die serviceflats je dus zeker niet afschrikken, laat staan je eetlust bederven, want Culix is absoluut een aanrader.
 
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor