De Blauwe Kiosk


De Blauwe Kiosk is voor elke Gentenaar toch wel in meer of mindere mate een begrip. De laatste jaren moest je op de Kouter echter vruchteloos op zoek naar een bord oesters in combinatie met een koel glas champagne (‘first world problems’ noemt men dat), want die Blauwe Kiosk, die had al even de deuren gesloten.


Enter Joris van Duffel (Wijndomein Nobel, Yalo Boutique Hotel) en Sam D’Huyvetter (Bar Bask, La Boucherie, eveneens Yalo). Dankzij beide heren kunnen oesterliefhebbers op marktdagen (zaterdag en zondag, wanneer de Kouter transformeert in een grote openlucht bloemenmarkt) én op feestdagen opnieuw bij die iconische blauwe kiosk terecht.
 

De traditie werd gewaarborgd maar de aperobar werd daarnaast ook wat vernieuwd en hedendaagser gemaakt. Naast oesters vind je er bv. ook garnaalkroketten, sardienen, gerookte zalm en krabbenpoten tot zelfs droge worst en kaas van het Hinkelspel terug. De champagne krijgt dan weer gezelschap van onder meer een selectie wijnen van Wijndomein Nobel in Lochristi.


Een pluspunt aan de vernieuwde Blauwe Kiosk zijn de vele Gentse samenwerkingen. Naast (uiteraard) Wijndomein Nobel is er de eerder vermelde kaasmakerij Het Hinkelspel, maar ook Dok Brewing Company, slagerij St.-Pierre en Tierenteyn, de allerbeste mosterd ten noorden van Dijon (en eigenlijk ook ten zuiden).
 

Beginnen doet Captain Critic met … euh ja, oesters en champagne natuurlijk. Meer bepaald fine de claire-oesters (een typische Franse aperitief-oester) en Casters Liébart-champagne. Dat oesters en champagne even goed samen gaan als Club Brugge en over het paard getilde Hollandse middenvelders, daar vertelt de kapitein niets nieuws mee. Wat grof gemalen peper en enkele druppels citroensap (op de oesters, niet in de champagne): meer moet dat niet zijn.
 

Next up is een bordje gerookte zalm met zure room, toast, een slaatje en een partje citroen. Lekker klassiek, zoals een mens zijn bordjes gerookte zalm graag heeft. De gerookte zalm is van uitstekende kwaliteit: dik gesneden, een mooie glanzende kleur en perfect van smaak. Samen met wat zure room op een stuk getoast, Midden-Oosters aandoend brood smaakt dat naar meer.
 

Een garnaalkroket wordt even klassiek geserveerd: met een citroenpartje en wat gefrituurde peterselie. Een garnaalkroket moet ook helemaal niet anders gepresenteerd worden natuurlijk. De kroket is best smakelijk maar de korst kon misschien wel iets dunner. Dubbel paneren is soms een noodzaak om te voorkomen dat je frietketel vol kroketvulling hangt, maar een dunner korstje is wél verfijnder én smakelijker.
 

Om af te ronden gaat Captain Critic nog voor een tweede ronde oesters, de Ierse Oysri-variant deze keer, en een droge worst - of beter ‘druuge wust’ - van slagerij St.-Pierre, geserveerd met een klein potje Tierenteyn-mosterd. De Ierse oesters zijn robuust, lekker vlezig en smaakvol. De droge worst is gewoon een droge worst, maar wel eentje volgens de regels van de kunst. Daarbij een glas fruitig frisse Johanniter van Wijndomein Nobel.


Dus ja, De Blauwe Kiosk is nog steeds een aangename aperoplek in het centrum van Gent. Some things never change. 



Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor