Golden Gai


Op reis gaan naar Japan? Mag niet. In eigen land dan maar genieten van een diner in een Japans restaurant? Mag niet. Op de Korenmarkt een willekeurige, nietsvermoedende Japanse toerist een tong draaien? Mag niet. OK, dat laatste mocht eigenlijk al niet zonder corona, maar het illustreert toch maar hoe weinig er nog steeds is toegestaan. In Gent takeaway gaan halen bij een Japans restaurant? Dát mag gelukkig wel nog.


En waar beter dan bij Golden Gai? De ramenbar in de Dampoortstraat die in relatief korte tijd zulk een schare trouwe volgers wist te vergaren, dat het er voor de coronalockdown begon, geen sinecure was om op een vrijdagavond een tafeltje te weten versieren (reserveren is namelijk niet mogelijk). En zo heeft zelfs takeaway soms toch zijn voordelen.


Op het afgesproken tijdstip staat de bestelling klaar. Die wordt koud meegegeven en kan dan de dag zelf of eventueel nog de dag nadien met een eenvoudige bereiding thuis klaargemaakt worden. De ramen van Golden Gai zijn uiteraard Japans geïnspireerd, maar wel volledig lokaal gecreëerd met - ook geheel volgens de principes van de Japanse keuken - zoveel mogelijk ingrediënten uit de directe omgeving. Alles wordt zelf gemaakt, dus ook de noedels.Alle gerechten zijn mooi en verzorgd verpakt en voorzien van een duidelijke handleiding om alles perfect op tafel te kunnen toveren. Beginnen doet Captain Critic met teriyaki-miso chicken wings. Lekker zachte kippenvleugeltjes (en eigenlijk ook enkele kippenpootjes) met een smakelijk teriyaki-misosausje dat tegelijk voor een zout, zoet én umami accent zorgt. Perfect bij de chicken wings dus. Wat lente-ui en sesamzaad maken het geheel af.


Captain Critic’s ramen is een miso ramen, met een bouillon op basis van kip, varken, zeewier en shii-takes met een tare (smaakmaker) van rode en witte miso, sesamzaad en zwarte lookolie. Geserveerd met - vanzelfsprekend - noedels, een gemarineerd ei (nitamago), verschillende groenten en traag gegaard buikspek.


De huisgemaakte noedels zijn perfect: ideale textuur en lekker van smaak. Ook op de shiitakes, de gepekelde radijs, het zeewier, de lente-ui en de geroosterde amandelen geen opmerkingen. Het gemarineerde ei is smakelijk en perfect lopend vanbinnen, het traag gegaard buikspek is heerlijk zacht van textuur en zit opnieuw boordevol smaak. Het geheel zorgt voor een heerlijke kom troostende ramen met aardig wat garnituur. Exact wat een mens nodig heeft in donkere tijden.Om het miso-festijn helemaal compleet te maken sluit de kapitein nog af met een miso brownie. Die is zwaar en smeuïg, zoals je dus verwacht van een goeie brownie. De misosmaak domineert zeker niet maar is wel subtiel aanwezig. Daarbij nog een fortune cookie en neen, die komt oorspronkelijk dus niet uit China, maar wel degelijk uit Japan.


De ramen van Golden Gai ontgoochelen zeker niet. Nu is het enkel kwestie van nog enkele weken door te bijten en dan kunnen we beginnen aftellen naar de heropening van de horeca op 1 mei. Gedraag u dus in de tussentijd, en gooi geen roet in het eten van Captain Critic, en vele anderen met hem. Waarvoor dank.
Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor