Alphonsius


Wanneer het weer even geleden is dat Captain Critic zijn voeten onder tafel kon schuiven bij een typisch Vlaamse brasserie, begint die onvermijdelijke aandrang zich telkens opnieuw te manifesteren. Die onweerstaanbare dwang die om de zoveel tijd leidt naar een bezoek aan een zoveelste brasserie. Zoals Alphonsius in Sint-Amandsberg, waar je terecht kan voor Belgische klassiekers (met hier en daar een meer exotische invloed) in een aangenaam kader.
 

Ook in brasserieën heeft de Negroni intussen onomkeerbaar ingang gevonden. Dat maakt het de kapitein bij de keuze van zijn aperitief lekker makkelijk. Daarbij krijgt hij een plankje met wat olijven en enkele crackers met een smakelijke dip.
 

Als voorgerecht ‘paté van de chef by De Laet & Van Haver’ met uienkonfijt en briochetoast. Dat de paté (twee serieuze stukken) van een gerenommeerde slagerij komt is duidelijk. Een stevige paté die perfect zit qua smaak en textuur. Daarbij getoast briochebrood en een geslaagde, niet al te zoete confit van ajuin. 
 

Daarna tartaar van Piëmontees rund met sla en frietjes. De tartaar is grof gesneden, iets wat Captain Critic helemaal niet erg vindt. Integendeel: de smaak van het vlees komt daardoor extra goed tot zijn recht. En die smaak zit goed: donkerrood, mals en tegelijk vetarm vlees. De ajuin in de tartaar mocht daarentegen wel iets fijner gehakt zijn.
 
 

De groene sla wordt eenvoudig opgediend met bieslook en een simpele dressing, maar zo heeft de kapitein zijn sla wel graag. Sla allemaal goed en wel, maar wat écht het vermelden waard is, zijn de frieten. Die zijn overheerlijk en van de beste frieten die Captain Critic de laatste tijd mocht eten. Échte frituurfrieten. Bij navraag blijkt ook dat ze in ossenvet gebakken werden, tot op heden nog steeds dé manier om de beste frieten te bereiden. 
 

Het dessert is een trifle met Baileys & Oreo’s. Na de twee vleesgangen komt het goed uit dat het dessert eerder aan de lichte kant is. De Baileys smaakt in ieder geval goed door en de kapitein is fan van Oreo’s, dus ja: ook dit nagerecht valt best in de smaak. Captain Critic bestelt nog een aangenaam geprijsde Glenfiddich om af te ronden en keert dan tevreden huiswaarts. Op naar de volgende brasserie, wanneer die aandrang weer aan de oppervlakte komt.Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor