De Bassin


Neen, aan die vermaledijde lockdown komt maar geen einde. Dat wil zeggen dat Captain Critic nog steeds aangewezen is op take-away en delivery om aan zijn gastronomische trekken te komen. Deze keer is De Bassin in Gentbrugge aan de beurt. Een plek waar lokaal, korte keten en ambachtelijk de centrale woorden zijn. Bestellen kan eenvoudig via telefoon of sms waarna je op een afgesproken tijdstip je bestelling kan gaan afhalen.


De kapitein kiest voor de hoevekip in ’t groen als hoofdgerecht en de biramisu (tiramisu bereid met bier, of wat dacht u) als nagerecht. De Bassin biedt 10% korting wanneer je eigen potjes meebrengt, iets wat Captain Critic zich geen twee keer laat vertellen. Met een hele Tupperware-collectie zakt hij met de fiets af naar Gentbrugge. Absoluut een noodzakelijke verplaatsing.


Bij het binnenkomen in het bargedeelte overhandigt de kapitein zijn potjes en mag hij de uitbater al snel volgen naar de tweede ruimte van het restaurant, waar het eten bereid wordt. Daar wordt Captain Critic’s verzameling Tupperware vakkundig gevuld, de betaling in orde gebracht en kan de tocht huiswaarts aanvangen.


Op zondag trakteert De Bassin met gratis biertjes. Het smakelijke L’Arogante met name, een bier dat blijkbaar gebrouwen wordt door de uitbaters van De Bassin zelf. De kapitein krijgt een blikje L’Arogante Session mee, een IPA met een IBU van 40. Captain Critic strooit hier even kwistig met letters. Voor wie geen bierliefhebber is: IPA staat voor India Pale Ale, IBU voor International Bitterness Unit. Het spreekt voor zich dat de kapitein ook de juiste glazen in huis heeft.


De kapitein heeft zijn hoofdgerecht in vier verschillende potjes meegekregen, wat zorgt voor veel afwas, maar wel voor een proper geheel. Het resultaat na een pittige fietstocht zou behoorlijk anders geweest zijn als Captain Critic kip, couscous, slaatje én saus in één en dezelfde pot had meegekregen.De kip is alvast heerlijk. Een botermalse combo poot/dij met smakelijk vlees en heerlijk krokant gebakken kippenvel. Wie de kapitein inmiddels wat kent, weet dat hij een zwak heeft voor kippenvel. Of die nu bereid is door Kobe Desramaults of Colonel Sanders. Als ze in de chipsrayon zakken met krokant gebakken kippenvel verkochten, Captain Critic zou er industriële hoeveelheden van afnemen. De groene saus met onder meer bieslook is zacht en een welgekomen afwisseling voor Captain Critic’s standaardsaus bij gebraden kip: mayonaise. Hartaderverstoppende hoeveelheden mayonaise.Het slaatje bestaat uit ruwe julienne van gemarineerde rauwe wortel, witte én rode kool met bieslook. De couscous is eenvoudig, maar gaat wel goed samen met de rest van het bord.


Het dessert - voor de verandering niet gepresenteerd in een van Captain Critic’s potjes - is biramisu, afgewerkt met een kletskopje. Op het eerste zicht niet te onderscheiden van een doordeweekse tiramisu, maar deze versie is dus gemaakt met bier. En dat smaak je. Die biersmaak zorgt voor een interessante en vooral ook geslaagde combinatie met de mascarpone en het cacaopoeder.


Voor bij de biramisu kreeg de kapitein kosteloos zelfs nog een extra flesje L’Arogante Stout-ish Edition mee, een stout-achtig bier met aroma’s van koffie, chocolade en frisse fruittoetsen. Zoveel vrijgevigheid heeft Captain Critic niet meer gezien sinds de Nations League-wedstrijd Zwitserland-België.


Wanneer de coronacrisis goed en wel voorbij is, ziet de kapitein zichzelf zeker nog bezoekjes brengen aan De Bassin. Zonder Tupperware-collectie dan, welteverstaan.
 Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor