Asian King


Ook in coronatijden heeft Captain Critic wel ’s zin in een dosis sushi. De kapitein heeft eigenlijk altijd wel ’s zin in een dosis sushi. Iets waarvoor hij deze keer naar restaurant Asian King in de Nederkouter trekt. Vooraleer hij de corona-Gestapo op zijn dak heeft: na nauwelijks een minuut is hij daar weer buiten hoor, om met zijn sushiboot terug huiswaarts te keren. Positief is alvast om te zien dat de sushi volledig vers bereid wordt. Een evidentie, maar u zou al ’s anders durven tegenkomen. En niet enkel in de koelafdeling van de Aldi.


Als voorgerecht kreeg Captain Critic een bakje met loempia’s mee. Die loempia’s, geserveerd met een klein potje zoetzure saus, zijn best smakelijk: een groot vegetarisch exemplaar met enkel groentjes, en drie kleinere loempia’s met kipvulling.


Waar het echter allemaal om draait is de sushi, en de kapitein moet toegeven: zijn sushiboot ziet er verrukkelijk uit. OK, van een échte sushiboot is hier door omstandigheden geen sprake, het betreft eerder een plastic sushi-doos. Maar bon, met enige verbeelding lukt dat wel, en die plastic doos mag dan geen boot zijn, drijven zal die ook wel doen.


De eenvoudigste sushi zijn de maki met komkommer en de maki met zalm. Simpel maar smakelijk, zeker gecombineerd met wat sojasaus en een toefje pittige wasabi. De maki zijn overigens ook aardig gevuld, vooral die met zalm. Captain Critic krijgt waar voor zijn geld.


Na elke sushi reinigt de kapitein zijn smaakpalet met een stukje opgelegde gember, zoals de regels voorschrijven. En u weet: in Japan zijn regels er om gerespecteerd te worden. Na de maki is het tijd voor de futomaki, een soort king size-versie van gewone maki. Deze exemplaren zijn gevuld met zalm, komkommer en avocado en vooral: uiterst lekker.


Er worden verschillende soorten inside out rolls voorzien, ook wel California rolls genoemd, naar de plek waar ze ontstaan zijn. Deze Amerikaanse sushi-variant, waarbij het norivel vanbinnen zit en de rijst langs de buitenkant, is dus geen typisch Japanse sushi, maar je moet al een fundamentalist zijn om daarover te klagen. De eerste inside out roll is er eentje gevuld met surimi, komkommer en avocado en bedekt met viseitjes. Lekker stevige rolls met heerlijk sappige sushirijst (niets erger dan uitgedroogde sushi) en opnieuw veel vulling.


De tweede soort inside out roll is er eentje gevuld met zalm en avocado en bestrooid met krokante uitjes, onder kenners ook wel bekend als Bicky-ajuintjes. En ja, ook Bicky-ajuintjes kunnen al ’s smaken op sushi.


De laatste inside out roll is tot slot ook de beste: rijkelijk gevuld met een lekkere tartaar van zalm en heerlijk op smaak gebracht.


De hot roll met zalm, surimi en avocado, gepaneerd in panko en daarna gefrituurd, met daarbij een zoet-pittig sausje op basis van mayonaise, is de fastfood-variant van deze sushiselectie. Het hoeft niet te verbazen dat ook de hot roll uit de Verenigde Staten afkomstig is. Wie enkel houdt van authentiek Japanse sushi zal hoogstwaarschijnlijk schande spreken maar de kapitein is formeel: de hot rolls zijn heerlijk. Zacht en smeuïg, rijkelijk gevuld en met een heerlijk krokant korstje. Wat wil een mens nog meer?


Bij sushi hoort natuurlijk maar één drank, en dat is sake. Daarvoor is Captain Critic in coronatijden eens te meer aangewezen op zijn eigen voorraad: meer bepaald een flesje Gekkeikan. Een degelijke sake, hoewel zeker niet de meest verfijnde. Lekker wegdrinken bij een sushiboot doet die echter best wel.


Qua nigiri kan de kapitein genieten van drie stuks met zalm, één met tonijn, één met rode snapper en één met een gambagarnaal. Is het u ook al opgevallen dat er wel heel erg veel zalm aanwezig is in de sushiboot? Dat klopt, maar of dat erg is? Zalm is sowieso één van Captain Critic’s favoriete sushi-ingrediënten en moet op dat vlak eigenlijk enkel onderdoen voor tonijn, waarvan er gerust wél iets meer aanwezig mocht zijn. De nigiri is kwalitatief tiptop in orde: perfect bereide rijst, kraakverse vis.


Ook bij de sashimi is de oververtegenwoordiging van zalm een feit: vier stuks, voor telkens één stuk tonijn, rode snapper, sint-jakobsvrucht en ook één stuk gegaarde zalm, wat technisch gezien natuurlijk geen sashimi is. Die moet altijd rauw zijn. De sashimi is van topkwaliteit: opnieuw kraakvers en overheerlijk. Enkele sashimi van tonijn extra en de kapitein was nóg gelukkiger geweest, maar klagen doet hij niet.


Afronden doet Captain Critic eveneens met een whisky uit de eigen voorraadkast. Uiteraard een Japanse, of wat dacht u. Kura Rum Cask Finish, een licht geturfde blend gerijpt op rumvaten en geproduceerd in Okinawa. Een ideale afsluiter na een heerlijke sushiboot in eigen kot.




Reacties

  1. Is dit via social deal?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De kapitein is toch wel betrapt zeker? Ja, ook Captain Critic doet in coronatijden beroep op kortingsbonnen ... Shame. Shame!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor