Eat This


Op wat zo ongeveer de meest ongewone plek voor een restaurant moet zijn, is sinds een tweetal jaar Eat This gevestigd. Aan Dok Noord meer bepaald, tegenover het winkelcentrum, in een soort betonnen bunker aan een oude opslagplaats. Je kan er terecht voor all things zuurdesem. Dumplings op basis van zuurdesemdeeg, pizza’s, brood, beignets … You name it.
 

Dat de pizza’s in een authentieke pizza-oven op houtvuur bereid worden is geen geheim meer eens je de zaak binnenstapt. Je wordt er meteen geconfronteerd met een soort van kampvuureffect, vergelijkbaar met het binnenwandelen van Chambre Séparée vroeger, maar dan in het kwadraat. Eat This mag er vanbuiten dan wel uitzien als een betonnen bunker, binnen is het erg gezellig, met een houten toog, groene hangplanten, schapenvelletjes en een muur vol posters van food events die om de zoveel tijd georganiseerd worden.
 

De kaart is niet uitgebreid: een viertal hapjes, zes pizza’s en een dessert of twee. Captain Critic kiest er bij de hapjes voor om vooral niet ten onder te gaan aan keuzestress en bestelt ze gewoon allemaal. Risotto balls, vleeskroketjes, zuurdesemdumplings én oesters. When in doubt, gewoon de volledige kaart bestellen. Vanaf nu het officiële motto van Captain Critic.
 

De smakelijke oesters (Zeeuwse creuses nr. 2) worden geserveerd met een gember/chili-sausje, wat zorgt voor een frisse en licht pikante toets. De risotto-balletjes (arancini, voor de Italianen en would-be-Italianen onder ons) met courgette en rayu (Japanse chili-olie) gaan dan weer vergezeld van een lekkere truffelmayonaise.
 


Ook de zuurdesemdumplings zijn geslaagd: gevuld met shiitake en geserveerd met een miso/sojasausje en lente-ui, maar het is vooral het heerlijke zuurdesemdeeg dat de show steelt. De vleeskroketjes met limoen en kappertjesmayonaise lijken qua uitzicht wel een perfecte kopie van de risotto balls, enkel de kappertjesmayonaise ziet er wat anders uit dan de truffelvariant. Opnieuw een geslaagde bite.
 

De pizza’s op de kaart vallen op zijn minst origineel te noemen. Naast de klassieke margherita staan er bijvoorbeeld ook pizza’s met oesters, tarbot en tagliata op het menu. De kapitein gaat echter voor de pizza pastrami met cheddar, rode ui, parmezaan en rucola. De pizza is niet al te groot maar wel extreem lekker. De combinatie van de fijngesnipperde pastrami met de kaas en het overheerlijke zuurdesem-pizzadeeg is top. En zo hebben we meteen nog een link met Kobe Desramaults (hoe meer van dat soort linken, hoe beter) want Eat This is een waardige opvolger van het ter ziele gegane De Superette voor de titel ‘beste zuurdesempizza’s van Gent’.
 

Captain Critic laat eerst nog een portie dagkaas met pruimenchutney, noten, boter en - uiteraard - versgebakken zuurdesembaguette aanrukken en bestelt dan nog een dessert: beignet met matcha-ijs. Het matcha-ijs is geslaagd, net als de zuurdesembeignets, hoewel die laatste misschien iéts luchtiger mochten zijn. 
 

Het is haast een wonder dat de uitbaatster (die naast kok ook beeldend kunstenaar is - past trouwens perfect bij een stek als deze) helemaal op haar eentje al het keuken- én zaalwerk op zich weet te nemen, zonder dat alles in het honderd loopt. Met een twintigtal couverts zou dat al ’s kunnen gebeuren, maar niets daarvan dus. De kapitein komt hier zonder enige twijfel nog terug. Laat dat een goede raad wezen. 
 Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor