Gillis (3)


Het beste vlees van Gent? Daarvoor moet u tot nader order nog steeds bij Gillis zijn. Er zijn intussen twee handen nodig om de keren te tellen dat Captain Critic zijn voeten onder een van de tafels van dit vleesparadijs mocht schuiven. Never change a winning formula, zeker?


Voor de uitgebreide vegetarische alternatieven moet u dan weer niét bij Gillis zijn. Een vegetariër zal hier om de innerlijke mens te versterken enkel kaaskroketten en wat buffelmozzarella met tomaatjes aantreffen. Maar als niet-carnivoor is het misschien ook gewoon geen fantastisch idee om een restaurant te bezoeken dat zich onbeschaamd richt tot de vleesliefhebber. Dat is als niet-dove naar een concert van Ozark Henry gaan. Je weet dat het niet leuk zal zijn. Blijf dan beter thuis.


Bij zijn aperitief, een droge witte vermouth, krijgt de kapitein een potje met zwarte olijven en een bordje brood met een smakelijke vleessalade, geserveerd in een glazen potje. Tradities zijn er om geëerd te worden en dus zal Captain Critic bij zijn Gillis-maaltijd opnieuw een fles Côtes du Rhône soldaat maken. Zoals hij al ettelijke keren eerder deed. Telkenmale met heuglijk resultaat.


De kapitein gaat ditmaal voor de entrecôte van de week. Een glorieus stuk vlees uit de rijpingskast van een goeie 350 gram, dat minimaal zes weken gerijpt werd en geserveerd wordt met drie warme sauzen en een aardappelgerecht naar keuze. Kleine tip: bestel direct al een extra portie béarnaisesaus. Die is - uiteraard - de beste van de drie en ook gewoonweg de allerbeste saus om te serveren bij een sappige entrecôte.


Zoals gewoonlijk kwijt de bediening bij Gillis zich uitstekend van haar taak en wordt Captain Critic’s entrecôte voor het bakken al ‘s rauw gepresenteerd. Altijd goed om te zien welk vlees je in de kuip hebt.


Na een kwartiertje verschijnt de entrecôte in gegaarde versie op tafel, vergezeld van een pot frieten, een kommetje gestoofde savooikool en de verschillende sausjes. De entrecôte wordt voorgesneden geserveerd in een gietijzeren ovenschaal, waardoor die ook lekker warm blijft. Het vlees is perfect saignant gebakken, overheerlijk en boterzacht.


Voor zijn entrecôte van de week heeft de kapitein overigens geopteerd voor Salers, een roodbont runderras afkomstig uit het Franse Centraal Massief. Door voldoende beweging en het specifieke dieet van grassen wordt een vetarm en toch uiterst smaakvol vlees bekomen. Enigszins contradictorisch met de aloude wijsheid dat het bij een goed stuk vlees net het vet is dat voor de smaak zorgt. Via een uitgebreide fotoselectie op de kaart kan je trouwens ook persoonlijk kennis maken met het soort rund dat je straks naar binnen zal werken. Niet voor overgevoelige zielen.


De frieten zijn eerder ‘frietkotfrieten’ dan restaurantfrieten en zoals steeds meer dan geslaagd. Daar waar Gillis in het verleden op het vlak van side dishes enkel de keuze aanbood tussen een witloof- of gemengde salade, kan je nu ook opteren voor bijgerechten als gebakken witloof, Brusselse spruitjes en gestoofde savooikool. De stevig gepeperde savooikool is alvast een aangename toevoeging aan het assortiment. De bordelaise- en pepersaus tot slot zijn lekker maar worden volledig overschaduwd door de overheerlijke béarnaisesaus. Niets om beschaamd over te zijn.


Captain Critic eet al zijn verschillende schotels mooi leeg en kan voor de zoveelste keer tevreden terugblikken op zijn bezoek aan dit vleeswalhalla. Neen, Gillis is niet goedkoop. Maar is Gillis het geld waard? Toch wel.



Herlees Captain Critic's Gillis-recensie uit 2018.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor