Lof


In één van de meest indrukwekkende hotels van Gent, het Grand Hotel Reylof, heeft West-Vlaming Hannes Vandebotermet de leiding genomen over Lof, een restaurant waar de klassieke Frans-Belgische keuken voor inspiratie zorgt, maar waar ook de eigen inbreng van de jonge chef zeker een rol speelt.
 

Het restaurant én hotel zijn gelegen in een reusachtig, stijlvol gerenoveerd 18e-eeuws herenhuis. Het spreekt dus voor zich dat de locatie en inrichting top zijn. De bediening is dat overigens ook, een hele avond lang. Er kan gekozen worden uit drie menu’s: vier, vijf of zes gangen. Captain Critic opteert voor het ‘Chef’s favs’-menu, met vijf gangen, en bestelt een gin tonic als aperitief, vergezeld van twee smakelijke amuses. 
 
 
Het eerste voorgerecht is Victoriabaars - bergamot - ceviche - raap. Op het bord een mooi gepresenteerde en vooral behoorlijk flinke portie ceviche van rauwe Victoriabaars. De smaken zijn zacht, fris en lichtjes zurig. Victoriabaars is een vis die op zichzelf niet zo enorm veel smaak heeft, waardoor die zich eigenlijk uitstekend leent voor bereidingen als ceviche. Een meer dan geslaagd eerste voorgerecht. 
 

Wat volgt is ganzenleverparfait - zwarte kers - pistache. Een uiterst verfijnde presentatie en opnieuw een combinatie van zachte en frisse smaken. Ganzenlever is iets wat doorgaans heel fel kan doorsmaken maar door de bereiding als parfait is de smaak heel wat zachter gemaakt. De combinatie met de frisse sorbet van zwarte kers en de krokante pistachenootjes is heerlijk.
 

De kapitein kan trouwens de formule aangepaste wijnen best aanraden. De wijnen zijn soms klassiek, soms verrassend, maar wel steeds heel toegankelijk. De geselecteerde wijnen passen perfect bij de gerechten en worden in grote porties uitgegoten. Altijd een pluspunt, zeker wanneer je het autorijden aan iemand anders kan overlaten. 
 
 
Het derde voorgerecht is Mechelse koekoek - vanille - schorseneer. Een meer straightforward, minder verfijnde presentatie dan wat voorafging, maar dat hoeft niet in de weg te staan van de smaak. Enkele malse rolletjes smakelijke Mechelse koekoek op een fijn pureetje van schorseneer. De lichte vanilletoets zorgt voor een origineel accent. 
 
 
Het hoofdgerecht (kalfszwezerik - pinda - snijbiet - allspice) is contradictorisch genoeg eigenlijk het kleinste gerecht tot nu toe. Het is tegelijkertijd echter ook wel één van de lekkerste. Kalfszwezerik is sowieso al één van Captain Critic’s favoriete producten, en de combinatie met de allspice (de droge, onrijpe bes van de Caribische pimenta dioica-boom) en vooral de pinda maakt het geheel alleen maar lekkerder. Een meer dan waardige afsluiter alvorens er wordt overgegaan tot het dessert. 
 
 
Dat dessert, dat is er eentje op basis van vanille en yuzu. Frisse, zurige citrussmaken gecombineerd met de warme, vollere smaak van vanille en een gebakje: daar kan eigenlijk maar weinig mis mee gaan. 
 


De kapitein rondt af met een Jack Daniel’s Single Barrel en krijgt daarbij nog enkele zoetigheden voorgeschoteld. Chef Hannes Vandebotermet lijkt een jonge kok met een mooie toekomst voor zich. Alle lof voor … euh ja, Lof.
 
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor