't Buikske Rond (2)


De mini-lockdown (hoewel, zo heel erg ‘mini’ kan je dit hele gedoe bezwaarlijk nog noemen) is verre van voorbij, maar dat laat Captain Critic zo weinig mogelijk aan zijn hart komen. Hij blijft de lokale horeca ondersteunen door middel van lever- en/of afhaalmaaltijden. Bij restaurant ’t Buikske Rond is de kapitein in een niet zo ver verleden nog op bezoek geweest. Nu gaat hij er zijn maaltijd afhalen. Het zij zo.


De afhaalgerechten dienen op voorhand besteld te worden, waarbij Captain Critic ook een tijdstip moet doorgeven. Op die manier hoeft hij niet in een rij te staan aanschuiven en kunnen de social distancing-regels maximaal gerespecteerd worden. Bij het binnengaan moet de kapitein zijn naam doorgeven en krijgt hij een aantal aluminium potjes mee, met daarin zijn menu. Waarna hij met de auto, vergezeld van zijn potjes, gewoon terug naar huis rijdt. Een restaurantbezoek heeft er zelden zo surreëel uitgezien.


Beginnen doet Captain Critic met een ‘plankje serrano, chorizo, salami en manchego’. Hoewel in deze beter gesproken wordt van een ‘aluminium bakje serrano, chorizo, salami en manchego’. Geen probleem, het is niet de verpakking maar de inhoud die telt. En die inhoud valt best te pruimen: dun gesneden, smakelijke chorizo en salami, lekkere balkjes manchegokaas en vooral uiterst smakelijke, zoute serranoham. Aan een ‘gerecht’ als dit is geen bal kookwerk, dat beseft de kapitein, maar smaken doet het wel.


Als aperitief drinkt Captain Critic een Rasteau ambré van het domaine Bressy-Mason in de Vaucluse. Een goed bewaard geheim, maar een minstens even heerlijke als onbekende vin doux naturel die qua smaak wat doet denken aan een goeie madeira. Een godendrankje dat gekoeld als aperitief of digestief gedronken kan worden. Of gewoon de hele dag door. Waarom ook niet, het is niet zo dat er veel anders te doen valt in deze tijden. Ga uw Rasteau ambré vooral zelf gaan halen bij de producent in de Provence. En neem direct een dozijn of wat flessen mee, dan heeft u genoeg voorraad voor de volgende pandemie.


Als voorgerechtje heeft de kapitein geopteerd voor een garnaalkroket. Opnieuw op verbluffende wijze geserveerd in een aluminium bakje, vergezeld van enkel een limoenpartje. De garnaalkroket zelf is van uitstekende kwaliteit. Het enige waar Captain Critic spijt van heeft is dat hij er geen twee gekregen heeft. Een lekker korstje, smaakvolle vulling en een intens aroma van garnaal. Zoals het hoort dus.Het hoofdgerecht is gekonfijte eendenbout met sinaasappel, paddenstoelen en kroketten. Neen, ‘gekonfijte eendenbout’ slaat niet op het feit dat de eend ingelegd is in suiker, maar wel langdurig en zacht gegaard in vet, van het Franse ‘confit’. Het resultaat - als alles goed is - is een malse eendenbout, waarvan het sappige vlees mooi uit elkaar valt. En de kapitein kan bevestigen dat alles wel degelijk goed is. Een smakelijke, flink uit de kluiten gewassen eendenbout, wat gemengde paddenstoelen, enkele sinaasappelpartjes en een sausje met slechts lichte toetsen van appelsien. Het allerlekkerste zijn echter de verse kroketten, gemaakt en gerold volgens de regels van de kunst en vooral: overheerlijk. Het enige waar de kapitein spijt van heeft is dat hij er geen twintig gekregen heeft.


Bij dat alles drinkt Captain Critic een Brouilly, een toegankelijke Beaujolais waarvan de aroma’s van rode vruchten perfect passen bij de eend. Conclusie? Ja, ook binnen het comfort van de eigen woning smaakt de keuken van ’t Buikske Rond. Maar de kapitein hoopt toch vurig dat hij binnenkort weer uit huis kan eten. Desnoods inclusief mondmasker.

Herlees Captain Critic's 't Buikske Rond-recensie uit 2019.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor