A Food Affair (2)


Het is niet het eerste bezoek van Captain Critic aan A Food Affair, maar wel het eerste op deze locatie in de Hoogstraat. Bijna een decennium geleden ging de kapitein al langs op de vorige stek, vlakbij de Kouter. Een decennium is een eeuwigheid in de horeca, en A Food Affair is intussen zelfs al bijna twéé decennia lang één van de allerbeste Aziatische restaurants in Gent. En dat met een 100% Belgische chef (Laurent Locquet). Faut le faire.
 

De zaak is binnen sfeervol en gezellig ingericht. Je kan hier perfect à la carte eten, maar Captain Critic opteert voor de menuformule met een small bite, twee voorgerechten, een hoofdgerecht en een dessert. Maar eerst en vooral een deugddoende Negroni met (wettelijke verplichting in elk Aziatisch restaurant) een potje verse kroepoek.


De ‘small bite’ is een goi cuon van kruidig gehakt. Een goi wat?, hoort de kapitein u zeggen. Wel, goi cuon: een Vietnamese spring roll. Nu weet u dat ook weer. Dit exemplaar is vers en smakelijk, en wordt geserveerd met verse koriander en een sweet chili dipsausje.
 

Het eerste voorgerecht zijn fijne Bouchot-mosselen op z’n Thais, geserveerd met een zachte gele curry en verschillende verse kruiden. De kleinere Bouchot-mosselen (zeker vergeleken met hun Zeeuwse verwanten) lenen zich uitstekend voor dit gerecht. De gele curry wordt als zacht omschreven en het gerecht in z’n geheel kreeg zelfs geen enkel rood pepertje mee op de kaart, maar Captain Critic’s Westers smaakpalet zou zijn bord toch eerder omschrijven als ‘licht pikant’. Gelukkig is er een gekoelde fles (of twee) Italiaanse rosé om wat lichte bluswerken te verrichten.
 

Thai beef salad van op houtskool gegrilde entrecôte is het tweede voorgerecht. Bleu gebakken sneetjes rundvlees zitten verstopt onder een frisse Thaise salade met groene papaya, komkommer, verse kruiden en een lekkere green sauce. Een explosie van smaken waarbij vooral de uiterst malse, perfect gebakken entrecôte indruk maakt.
 

Waarna het tijd is voor het hoofdgerecht: panang curry (een soort Thaise stoverij) van langzaam gestoofde Holstein rundernek in een geurige curry met verse kruiden, pindanootjes, kokos, rode chili, limoenblad, bimi (een soort stengelbroccoli), pickle van daikon en jasmijnrijst. Het vlees is perfect gegaard en is zo zacht als stoverij hoort te zijn. De rode curry is warm, licht pikant en opnieuw een heerlijk subtiel samengaan van verschillende smaken. Aan Gentse stoverij kan weinig tippen, maar dit is toch een close second.
 

Bij het dessert - een heerlijk lichte mokkamousse met roomijs - gaat de kapitein net iets minder de Aziatische toer op. Iets waar hij het recht toe meent te hebben, aangezien de meeste Thaise of Vietnamese nagerechten toch net moeten onderdoen voor hun Europese concurrenten. Hoe dan ook: het tweede bezoek van Captain Critic aan A Food Affair was opnieuw een voltreffer. Zoek je een verfijnde Thais-Vietnamese keuken in centrum Gent? Dan weet je exact waar je moet zijn.
 
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor