De Kastart


De Kastart is een begrip in Gent. Een haast even groot begrip als neuzekes, fietsen pikken aan het station of klagen over Filip Watteeuw. Iedereen die in Gent gestudeerd heeft, overleefde op een bepaald moment tijdens de studietijd in meer of mindere mate op Kastart-spaghetti’s. Lekkerder dan een pita, gezonder dan Frituur Julien en voedzamer dan een paar liter bier in de Backdoor.


De Kastart staat vooral bekend voor de enige echte ‘spaghetti Kastart’. Welbeschouwd een variant op de spaghetti bolognaise, maar dan met room. Veel room. Het resultaat is een opvallende oranje saus, waarvan het recept intussen meer dan dertig jaar oud is. Sinds enkele jaren palmt De Kastart overigens ook het naastliggende pand in, dat specifiek bestemd is voor wie een portie saus of pasta wil afhalen. Handig om de drukte wat te spreiden. Want ja, druk kan het hier wel degelijk worden. 
 

Er staan nog andere spaghetti’s (bolognaise, pesto) en pasta’s (tagliatelle, lasagne) op de kaart en - voor wie moeilijk wil doen en naar de Kastart gaat om vooral géén pasta te bestellen - zelfs croques, salades en een uitsmijter. Captain Critic doet echter zelden moeilijk en gaat voor de klassieke spaghetti Kastart. In een medium portie (de andere opties zijn small en large).


‘Medium’ is in het vocabularium van De Kastart een rekbaar begrip. De portie die de kapitein voorgeschoteld krijgt, zou namelijk al voldoende kunnen zijn om twee gemiddelde eters van een behoorlijke maaltijd te kunnen voorzien. Captain Critic laat zich echter niet snel doen. Voor de subtiele dressering moet je hier niet komen: een groot bord vol spaghetti met saus en gemalen kaas eroverheen gepleurd. Geen parmigiano voor alle duidelijkheid. Bij De Kastart eet je 100% Belgische spaghetti’s, en die worden met die typische slierten gemalen kaas geserveerd.
 

De smaak zit na al die jaren nog steeds goed. Een spaghetti Kastart is en blijft vooral comfort food, en daar is niets mis mee. Er wordt dunne spaghetti gebruikt (genre capellini) die de romige saus mooi absorbeert, en wanneer je een volledig bord binnen hebt, hoef je dezelfde dag eigenlijk niet speciaal nog iets anders te eten. 
 

Behalve dan een chocomousse. Het kan overmoed zijn, maar Captain Critic schuwt geen risico’s. Of toch geen chocomousserisico’s. Naar goeie Kastart-gewoonte vallen dus ook de desserts zeker niet klein uit. En smaken doet die chocomousse zeker. Chocoladeschilfers en wat cacaopoeder maken het geheel af.


Zoals De Kastart draait, lijkt het bijna een zekerheid dat deze zaak binnen nog ’s drie decennia nog steeds dezelfde spaghetti’s serveert. En daar zal de tegen dan bijna bejaarde Captain Critic alvast niet rouwig om zijn. Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor