Chaflo & Co (2)


Naast restaurant is Chaflo & Co na vele jaren ook nog steeds een wijnboetiek (Time2wine) en inmiddels méér dan een vaste waarde in Destelbergen en omstreken. Nieuw is de banketzaal voor feesten en de ‘foodbar’ Bobo & Co, waar kleinere gerechten centraal staan. Na een jarenlang succesvol parcours drong een restyling zich op: het interieur is vernieuwd en ziet er een stuk stijlvoller uit dan in het verleden. Ook het team ziet er anders uit, en - opvallend - een stuk ouder dan vroeger. Captain Critic zou hier grapjes kunnen gaan maken over de derde leeftijd, maar onthoudt zich daar liever van. Het is als grapjes maken over de kapper van Matthias De Clercq: veel te gemakkelijk en voor de hand liggend.


De vernieuwde inrichting, met grotere gordijnen en stoffen zetels en banken, heeft ook de akoestiek merkbaar verbeterd in vergelijking met vroeger. En temidden van dat vernieuwde interieur blijft er na al die jaren toch nog minstens één vertrouwd gezicht over: eigenaar Michel Meesen, die zelf ook de handen uit de mouwen blijft steken in de zaal.


Onder het nuttigen van zijn aperitief (picon met witte wijn) krijgt de kapitein een kommetje verse, ongepelde grijze garnalen voorgeschoteld, de terechte trots uit onze Noordzee. Toch ’s iets anders dan het vertrouwde Chaflo-toastje met tapenade uit het verleden.
 

De kapitein opteert voor het aangenaam geprijsde menu van de chef, mét aangepaste wijnen, dat van start gaat met een simpele gamba (eerder de trots van de zeeën in Zuidoost-Azië) als voorgerecht, vergezeld van venkel, granaatappel en een halve miniatuur Romeinse sla. De kracht zit ‘m bij dit gerecht in de eenvoud en vooral in het simpele, maar heerlijke sausje op basis van huisgemaakte mayonaise. Een uitstekende manier om van start te gaan.


Het eerste tussengerecht is een soep van wortel en zoete paprika met gekonfijt melklam. De zoete smaak van de soep (wortel is sowieso al zoet, en zoete paprika al helemaal) combineert perfect met de stukjes gekonfijt lamsvlees. Een flinterdun stukje getoast brood zorgt voor wat textuur, en enkele eetbare bloemetjes voor een aangenaam kleuraccent. De smaak van de ‘eetbare’ bloemetjes is echter te bitter en dus geen voltreffer. De meeste bloemen zullen dan wel eetbaar zijn, lekker zijn ze meestal niet, en dus is Captain Critic er geen fan van. Het bittere van de bloemetjes wordt echter behoorlijk gecounterd door het zoete van de rest van het gerecht, wat in het geheel toch voor een smakelijk bord zorgt.


Roodbaars met courgette, babymaïs en citroengras is het tweede tussengerecht. Een kleurrijk bord met een olierijk sausje en een stukje zeebaars dat perfect gebakken werd. Samen met het interieur van de zaak is overigens ook het servies volledig vernieuwd. Op een meer dan geslaagde manier, het oog wil ook wat bij een restaurantbezoek.


Als hoofdgerecht heeft de kapitein geopteerd voor duif met gele wortel, schorseneer en jus van port. De smakelijke duif (een stukje borst en een pootje) is volgens de regels van de kunst bereid en is nog heerlijk rood en sappig. De ietwat vergeten groenten schorseneer en gele wortel zijn nog wat beetgaar en het sausje van gereduceerde port is zoet en stroperig geworden. Iets wat een duifje best wel kan verdragen. Van een restaurant dat tegelijk ook wijnboetiek is, mag overigens verwacht worden dat de wijnen top zijn, en dat kan Captain Critic met blijdschap ook bevestigen. Bij de voorgerechten twee Spaanse witte wijnen, en bij het hoofgerecht een heerlijk stevige Italiaanse rode.


De kapitein heeft in zijn leven al véél dame blanches naar binnen gewerkt bij Chaflo & Co. Vandaar dat hij dacht dat het ’s tijd was voor iets anders: in dit geval dan bloedsinaas met granité van mango, bergamot en hazelnootcrumble. Zo gezond dat Captain Critic doorgaans amper van een dessert zou durven spreken, gewend als hij is aan overdosissen chocolade, roomijs en suiker in zijn nagerechten. None of the above in dit uiterst fris en kleurrijk gerecht. Wel lichte, gebalanceerde smaken en het ontbreken van een indigestie achteraf.


De kapitein heeft opnieuw zeer lekker gegeten bij Chaflo & Co. Dát in combinatie met een gesmeerde bediening, een perfecte timing van de verschillende gangen én de smakelijke Irish coffee waarmee hij zijn avond afsluit, zorgt voor een uiterst tevreden Captain Critic.


Herlees Captain Critic's Chaflo & Co-recensie uit 2014.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor