The Dudes


Culinaire duizendpoot Sam D’Huyvetter (Bar Bask, Yalo, De Blauwe Kiosk) baat in Sint-Martens-Latem ook vleesrestaurant La Boucherie uit. Dat restaurant is de hele zomer gesloten omdat het geen terrasvergunning kreeg. En wat doet een Sam D’Huyvetter dan? Wel, een smash burger pop-up openen uiteraard.


Gelukkig kan D’Huyvetter al wat oefenen op zijn burgers. Hij stond er namelijk ook al mee op Drip Fest, het burgerfestival van Bockie De Repper en Mathieu Terryn. Het gebrek aan een terras in Latem wordt bij The Dudes gelukkig ruimschoots gecompenseerd. Achter boekhandel Walry en waar vroeger ook nog restaurant Vos gevestigd was, is er een ruime stadstuin en meer dan voldoende plek om buiten te genieten van de zomerse temperaturen.
 

Het is algemeen geweten dat het in de zomer ook gezond én noodzakelijk is om de dorst geregeld te lessen, en dat kan je bij The Dudes vooral met smakelijke lokale ciders, zoals die van het Gentse Druug. Alvast een kleine spoiler: jawel, cider gaat uitstekend samen met burgers.


Op de kaart staan er slechts vier burgers (waaronder één veggie), drie soorten frietjes en nog enkele sides. De burgers hebben met elkaar gemeen dat het alle vier zogenaamde smashburgers zijn, burgers die worden platgedrukt op de bakplaat en stevig maar ultrakort gebakken, waardoor het vlees lekker sappig blijft maar de randjes haast gekaramelliseerd worden. Dit is zo eens een trend die wat Captain Critic betreft gerust eeuwig mag blijven duren.
 

De kapitein begint alvast met ‘The Cheesy Dude’: een potato bun, twee beef patties, tweemaal cheddar, ajuincompote, spicy dude sauce, ketchup, augurk en salade. Hoe krijg je dat allemaal proper en ordentelijk op een burger, hoort Captain Critic u denken. Het antwoord is simpel: niet. En zo hoort het ook gewoon bij een goeie smashburger. Die moet er namelijk uitzien alsof Hein Vanhaezebrouck er net eens goed op gaan zitten is. Maar wat een heerlijke burger zeg … Fantastisch vlees dat tegelijkertijd flinterdun, krokant én nog mooi medium rare is. Het lijkt onmogelijk, maar toch is het zo. Veel saus en veel kaas zorgt voor een perfect messy geheel. De lichte, fluffy potato bun is dan weer de perfecte spons om al die vettige perfectie mee op te zuigen. 
 


Als sides ‘cheesy fries’ én ‘9000 fries’. Twee smakelijke porties ‘loaded fries’ dus, waarvan die met gesmolten kaassaus een klassieker is en de Gents getinte ‘9000 fries’ gerust een klassieker mag worden: picklessaus, gefrituurde kappertjes en augurk. Yum. De handgesneden frieten zijn naar goede Amerikaanse traditie ongeschild.
 

Is het nodig? Neen. Kan het? Ja. En dus bestelt de kapitein nog een tweede burger. ‘The Original’ meer bepaald: een sesame bun, opnieuw twee beef patties, ajuincompote, big dude sauce, ketchup, augurk en crispy onion. Het sesambroodje geeft een andere toets aan de burger maar is haast even licht en fluffy als de potato bun. Doordat er op ‘The Original’ geen kaas zit is het geheel iets minder messy dan bij ‘The Cheesy Dude’, maar ook deze burger stemt Captain Critic meer dan gelukkig.


Wanneer dit het resultaat is, dan mogen ze wat Captain Critic betreft gerust nog wat met terrasverboden blijven strooien in Sint-Martens-Latem. En een kleine oproep aan Sam D’Huyvetter: laat het met The Dudes niet gewoon bij een pop-up. Er is in Gent nog plek genoeg voor een vaste stek. 
 
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor