Fry Willy


Het nog niet zo lang geleden geopende Fry Willy vult een tot voor kort weids gapende leegte in de Gentse culinaire wereld: die van de fish & chips-restaurants. Intussen is er al een tweede fish & chips-zaak bijgekomen en elke zichzelf respecterende Irish pub serveert deze Britse classic natuurlijk ook wel, maar Fry Willy heeft alvast de meest originele naam. Een naam die overigens in aanmerking komt voor de titel 'spitsvondigste restaurantnaam van Gent'.


Captain Critic kan bij Fry Willy plaats nemen in een verzorgde en aangename setting, met overal verwijzingen naar vissen en de zee. Zo valt de prachtige muurschildering van een bultrug op. Uiteraard is een bultrug geen vis maar een zoogdier, dat weten ze bij Fry Willy ongetwijfeld ook, maar de naam Willy verwijst sowieso al niet naar een vis, maar naar een orka (die uit Free Willy, moest u dat nog steeds niet doorgehad hebben *zucht*). Om te drinken kiest de kapitein alvast een Sint-Bernardus Wit, waarbij hij een eenvoudig kommetje paprikachips krijgt.


Op de kaart enkele gerechten die als voor- en hoofdgerecht gekozen kunnen worden (oosters getinte mosselen, Vietnamese vissoep, curry-groentesoep, scampisalade met noedels), enkele bijgerechten (gepekelde komkommer, wortel/daikon, bloemkool en kool- of erwtensla) en één enkel nagerecht: een frisko. Jawel, een frisko, zowat het meest nostalgische woord in de Nederlandse taal. Naast dit alles uiteraard ook de bestaansreden van Fry Willy: de fish & chips. Die kan je kiezen in twee verschillende versies: met bierbatter en pankobatter. Er is voor beiden iets te zeggen maar Captain Critic opteert toch voor de klassieke Britse versie, met bierbatter dus. Fish & chips is tenslotte dé exponent van de Britse keuken, en dan wil de kapitein zich daar ook volledig naar schikken. Vandaar ook als side dish de erwtensla, haast even quintessentieel Brits als dubbeldekkerbussen en een slecht gebit.


De bediening verloopt vlot en de joviale en sympathieke serveerster zet na een tiental minuten de fish & chips op tafel. Het bord ziet er alvast smakelijk uit: een overweldigende portie frieten (mét schil), een homp vis, wat gepekelde groenten (komkommer, wortel, sjalot) en een obligatoir partje citroen. Op het eerste gezicht ziet de vis er misschien wat klein uit, maar dat ligt vooral aan het feit dat die naast een gigantische portie 'chips' ligt, en bij nadere inspectie is de 'fish' vooral ook een heel erg dík stuk vis. Die vis - kabeljauwhaas - is overigens de beste fish & chips-vis die de kapitein in tijden gegeten heeft: onvoorstelbaar sappig en perfect gegaard. Het bierbeslag is krokant en luchtig tegelijk, zoals het moet zijn.


Op aanraden van de serveerster heeft Captain Critic overigens een flesje azijn laten aanrukken om, naar traditioneel Britse gewoonte, over de frieten te sprenkelen. When in Rome, do as the Romans do ... Azijn op frieten, het lijkt een vreemde keuze, maar de Britten hebben ervaring zat met vreemde keuzes (Brexit, anyone?). Hoe dan ook, azijn en frieten is geen slechte combinatie, zeker niet, maar de kapitein is toch tevreden dat hij de test maar gedaan heeft met een deel van zijn frieten. Captain Critic zal niet snel zijn portie mayonaise vervangen door een lepel azijn, die toch - en weinig verrassend natuurlijk - een ietwat zure nasmaak met zich meebrengt. Inderdaad, net als de Brexit.


Het erwtenslaatje is very British indeed: licht geplette 'mushy peas' met veel munt. Bijna even Brits als rode telefooncellen en een gedateerd superioriteitsgevoel. Als begeleidend sausje heeft de kapitein een tartaarmayonaise gekozen: vers bereid, de perfecte begeleiding van een bord fish & chips en je kan er steeds bijvragen wanneer je wil. Wat Captain Critic uiteraard wil en dan ook doet.


De Arteveldestad mag best blij zijn dat het nu ook een volwaardig fish & chips-restaurant binnen zijn grenzen mag rekenen. En zeker eentje als Fry Willy. Wanneer de voedseltekorten zich in het post-Brexit Verenigd Koninkrijk beginnen op te stapelen, kan de kapitein gerust zijn dat hij in zijn thuisstad nog steeds van uitstekende fish & chips kan genieten. Cheers, guv'nor!
Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor