Bar Bask


Bar Bask is een Baskisch geïnspireerd grillrestaurant waar het gaat om pure producten en ongedwongen tafelen. Vis, vlees en schaaldieren worden er gegrild op de asador (een typisch Baskische grill). Bezieler is Sam D’Huyvetter, die in het Gentse wel nog meer zaken bezielt (Yalo, La Boucherie, De Blauwe Kiosk). Achter het houtvuur staat dan weer Gilles Bogaert, die eerder ook al chef was van Upper.
 

Bij zijn aperitief (ja, weer een negroni) krijgt Captain Critic een smakelijk kommetje consommé met zalmeitjes voorgeschoteld. De kaart is onderverdeeld in ‘pintxos’ om te beginnen, ‘para compartir’ als voorgerechten bedoeld om te delen, ‘Grill asador’ voor de hoofdgerechten en dan nog enkele sides en desserts.
 

Bij de pintxos opteert de kapitein voor de txistorra toast; de dolma met tartaar van rode poon en spinazie; en de radicchio met gerookte makreel en rode biet. De txistorra (simpel gesteld: de Baskische versie van chorizo) is heerlijk: vier vettige gegrilde worstjes boordevol smaak, met vier ruwe stukken gegrilde toast afgewerkt met peper en grof zout. Briljante eenvoud.
 

Dolma is eerder Grieks dan Baskisch, maar wanneer de smaak zo goed zit, dan doet Captain Critic daar hoegenaamd niet moeilijk over. Het klassieke wijnblad is vervangen door spinazie, de rijstvulling door tartaar van rode poon. U hoort de kapitein niet klagen. Ook de radicchio met makreel en rode biet is een voltreffer: een smakelijke combinatie van aardse en gerookte smaken.
 

 
Waren de pintxos al geslaagd, dan geldt dat voor de echte voorgerechten des te meer: gegrilde langoustine, mergpijp met toast en gegrilde octopus met gebrande paprika. Eenvoudiger dan hoe deze langoustines bereid werden, kan haast niet. Maar moet dat met een topproduct als dit? Uiterst kort gegrild zijn de langoustines nog licht glazig, zoals het hoort. Het houtvuur heeft ze een rokerige toets meegegeven. 
 

Ook de mergpijp met toast wordt gesierd door eenvoud in al zijn heerlijkheid. Peper, grof zout en dezelfde toast als bij de txistorra. Wat is Captain Critic blij dat er geen sprake meer is van gekkekoeienziekte. En het wordt eentonig maar ja hoor: ook de gegrilde octopus met een romesco van gebrande paprika is een schot in de roos.

 
 
Ook al ligt de focus voor de hoofdgerechten bij Bar Bask op vis (kreeft, tarbot, roggevleugel …), toch gaat de kapitein voor vlees op de asador: txuleta meer bepaald, Baskische T-bone die - zoals de traditie het voorschrijft - onder een dikke zoutkorst gegrild wordt. Een heerlijk gerijpt stuk vlees, mooi voorgesneden, met een perfecte cuisson en afgewerkt met fleur de sel. Pro-tip: dat gelige vet? Snij dat er niet af en laat het vooral niet liggen of je mist een verbluffende smaakbom.
 
 

Als sides typisch Spaanse patatas bravas met aioli en net iets minder typisch Spaanse, maar daarom niet minder overheerlijke ‘puree Bobonne’. Het eerste is een steunpilaar in de keuken van elke Spaanse abuela, het tweede is hetzelfde in de keuken van elk Vlaams grootmoedertje. Beiden tezamen vormen een combo om u tegen te zeggen. Of ‘usted’ natuurlijk. 
 

Afsluiter is een koffietaco met mousse van praliné en ijs van gegrilde aardpeer. Daarbij drinkt Captain Critic een Schotse single malt. Niet meteen een Baskische specialiteit maar iets zegt de kapitein dat Basken en Schotten het best wel goed met elkaar zouden vinden. Captain Critic sowieso ook. Eindoordeel? Bar Bask is een restaurant dat in het Gentse voor weinigen moet onderdoen. Laat dat geweten zijn.
Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor