't Klokhuys


Brasserie 't Klokhuys in het Patershol serveert intussen al sinds 1995 typisch Belgische gerechten voor een gezonde mix van locals en toeristen. Bij die klassiekers mag je denken aan stoverij en Gentse waterzooi, maar bijvoorbeeld ook aan ‘zurkelplets' (een varkenskotelet, een braadworst en een snede spek met zurkelpuree). Iets waarvoor Captain Critic in het winterseizoen al ’s zou durven tekenen, maar in de zomer toch eerder aan zich voorbij laat gaan.


Het authentieke gebouw inclusief historische trapgevel en een interieur met houten lambriseringen, art deco lichtjes, marmeren bistrotafeltjes en - uiteraard - veel klokken zorgt voor een charmante setting. Een Picon vin blanc is dan weer het ideale aperitief in een klassieke brasserie als deze. Vanzelfsprekend vergezeld van een kommetje typische borrelzoutjes. Dat is bij wet verplicht in dit soort zaken.
 

Na zorgvuldige deliberatie (ook de kroketten met Gandaham waren een valabele optie) komt de kapitein uit bij de garnaalkroketten als voorgerecht. Twee forse exemplaren op een bedje van gefrituurde peterselie, met een citroenpartje en een slaatje met wat dressing. Dat is exact wat je verwacht van garnaalkroketten in een brasserie. Ze zijn ook nog ’s duidelijk zelfgemaakt én smakelijk. Dat er één kroket lichtjes opengebarsten is, is dan al snel vergeven.


Voor het hoofdgerecht gaat Captain Critic voor een suggestie van het krijtbord: onglet met rode wijnsaus, warme groenten en frietjes. Onglet is een (volledig onterecht) ietwat vergeten stuk rundvlees. Tegelijkertijd mals en stevig is het vooral een heel erg smakelijk stuk vlees. Mooi saignant gebakken en geserveerd met een rode wijnsaus met sjalot: meer moet dat niet zijn.


De frietjes zijn huisgemaakt en meer dan geslaagd. Ook de warme groenten zijn eigenlijk lekkerder dan het zoveelste ongeïnspireerde gemengde slaatje bij een biefstuk-friet. Broccoli, wortel, boontjes, mange-touts … Het past misschien eerder bij de winter dan de zomer, maar kom: we gaan niet moeilijk doen. 
 

Sluit ook maar één zinnig mens zijn bezoek aan een brasserie eigenlijk af zónder een dame blanche? Captain Critic kan het zich alvast niet voorstellen. Hij heeft in zijn leven meer dame blanches gegeten dan Romelu Lukaku opgelegde kansen gemist heeft (sorry Romelu, maar kapiteins onder elkaar ...). Vanille-ijs. Slagroom. Chocoladesaus. Drie woorden die voor instant geluk zorgen. 


’t Klokhuys ziet er al bijna dertig jaar hetzelfde uit. Ook de kaart zal in al die jaren maar bitter weinig veranderd zijn. En dat is maar goed ook. Sommige dingen zijn beter als ze hetzelfde blijven. 



Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor