Bruun


Ruben en Pieter De Maesschalck zijn twee jonge chefs (én broers) die na een periode in Zuid-Frankrijk - die hen daar onder meer een Michelinster opleverde - met restaurant Bruun in Destelbergen een kleine, intieme zaak openden met hoge culinaire aspiraties. Dat die verwachtingen terecht zijn, is duidelijk: nauwelijks een maand na opening kregen de broers al een 14/20 toebedeeld in de Gault&Millau. 
 

Het interieur is strak maar toch warm, en de open keuken biedt een mooi zicht op de bezigheden van de chefs. Bij Bruun staat een vernieuwende en vooral spontane keuken centraal, geïnspireerd door de seizoenen en wat lokale leveranciers te bieden hebben. Dat betekent dat er enkel geopteerd kan worden voor een verrassingsmenu van 5 of 6 gangen. Captain Critic, die gaat deze keer all the way.
 

Bij een glas champagne wordt er van start gegaan met enkele eerder eenvoudige maar heerlijke amuses: een krokant kuipje met zure room en viseitjes, een consommé van ajuin en bruine boter en een kaasballetje (zeg maar bal) van Comté en parmezan. Veelbelovend alvast voor wat nog moet komen.
 


Het eerste voorgerecht zijn dik gesneden, rauw gemarineerde sint-jakobsvruchten met knapperig rauw witloof, bloedsinaasappel en een jus van duindoornbes. Puur, zuiver en niet al te bewerkt, met frisse, uitgebalanceerde smaken. Uiterst geslaagd als eerste gang.
 

Daarna volgt een perfect gebakken stukje schelvis met flinterdunne butternut in een overheerlijk tom kha kai-soepje. Opnieuw slechts enkele prominente producten die, samen met de warme Thaïse smaken van de tom kha kai, voor een geslaagd gerecht zorgen.
 

De derde gang is Captain Critic’s favoriet van de avond. Welbeschouwd eigenlijk weinig meer dan twee ingrediënten, maar op wat voor manier gebracht … Succulente, licht gekaramelliseerde kalfszwezerik en Parijse champignon op twee wijzen: enerzijds fijn gesneden en gedroogd, anderzijds als een overheerlijke emulsie. 
 

Kreeft met een schuim van wortel is het vierde gerecht. De kreeft is eerder licht gegaard; dat de combinatie met de zoetige smaak van de wortel werkt, hoeft niet echt te verbazen.


Bij elke gang wordt overheerlijk vers brood geserveerd, wat altijd een pluspunt is. Ook de aangepaste wijnen zijn trouwens een aanrader, deskundig uitgeschonken en van uitleg voorzien door de gastvrouw.
 

Het ‘hoofdgerecht’ is sappige parelhoen met gebakken boerenkool en een sausje van lavas. Een ruwe maar verzorgde presentatie, opnieuw gecombineerd met heerlijke smaken. Vooral het krokante stukje parelhoenvel is een absolute voltreffer. Dat de kapitein een liefhebber is van krokant kippenvel, dat mocht u eerder al vernemen. Bij deze mag ook genoteerd worden dat krokant parelhoenvel niet moet onderdoen.
 

Enkele heerlijke kazen vergezeld van een vruchtencompote en een smakelijk glaasje zoete Rivesaltes worden gevolgd door een fris en licht dessert met ijs van rauwe koemelk en granité van bloedsinaasappel én tot slot enkele zoetigheden (cakejes, madeleines, canelés de Bordeaux).



Conclusie: Destelbergen heeft een nieuw ‘Beste Restaurant van Destelbergen’. En tenzij de broers De Maesschalck zouden beslissen om weer ’s te verhuizen, zou Bruun dat nog wel ’s een hele lange tijd kunnen blijven.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor