McDonald's


Deel 2 van Captain Critic’s Corona Lockdown Fastfood Trilogie brengt de kapitein naar de Goliath aller burgerketens: McDonald’s. De gele, golvende M moet wereldwijd zowat het meest herkenbare bedrijfslogo zijn, nog meer dan de ‘swoosh’ van Nike, de appel van Apple of ja, zelfs de indiaan van KAA Gent.


Dat McDonald’s ook het favoriete voedsel zou zijn van notoir fastfoodliefhebber en koning der trollen Donald Trump, zou op zich misschien al goed kunnen zijn voor een puntenaftrek. Maar kom, McDonald’s heeft daar zelf niet voor gekozen. Probeer je gewoon niet in te beelden hoe de kleine miniatuurhandjes van de schreeuwende wortel, de vleesgeworden mandarijn, de menselijke cheeto Donald Trump een Big Mac in die opengespreide holte, die gapende leegte in het midden van dat oranje gezicht duwen. Je eetlust verdwijnt er sneller van dan de comb-over van the Donald zelve bij een licht briesje.


Een rij van wel een vijftiental auto’s staat al aan te schuiven wanneer Captain Critic in zijn bolide komt aanscheuren bij de McDonald’s-vestiging in Wondelgem. Niet onaanzienlijk, maar de wachttijd blijft al bij al beperkt. De bestellingen (volledig contactloos, dat spreekt voor zich) worden verwerkt aan een tempo van één per minuut. Fast food indeed.


Bij zijn bestelling hanteert de kapitein dezelfde formule als bij zijn Quick-bestelling een week voordien: een menu, een extra burger, een side en een dessert. In dit geval is dat een medium Big Mac menu met frietjes, cola light en mayonaise, een McChicken, een portie Chicken McNuggets en een McFlurry met M&M’S.



De Big Mac is de absolute McDonald’s-classic. Twee rundburgers met sla, cheddar, uitjes, augurk en nauwelijks 500 calorieën op een driedelig sesambroodje. Dat driedelig broodje zorgt er natuurlijk wel voor dat het geheel wat aan de droge kant is. Gelukkig verhelpt de geheime Big Mac-saus dat euvel enigszins. De Giant of de Big Mac? Geen eenvoudige keuze, maar onder druk zal Captain Critic misschien nipt opteren voor de Giant, waarbij de doorslaggevende factor dan toch de Giant-saus zal zijn. Doe die Giant-saus op de Big Mac en het oordeel zal waarschijnlijk anders uitvallen.



Na de Big Mac is het de beurt aan de McChicken, de enige echte kipburger van McDonald’s. Dat die niet kan tippen aan de chicken burgers van KFC is een evidentie, maar toch: de burger van kipfilet is best mals, en het gepaneerde laagje lekker krokant. Opnieuw een sesambroodje met voor de rest niets meer dan ijsbergsla (véél ijsbergsla) en een frisse, licht zoete saus zorgen voor een best smakelijk geheel.


Waarna we aanbeland zijn bij de frietjes. Aan de kwaliteit van die frieten is toch te zien dat Quick een Belgische keten is, en McDonald’s niet. Bij die laatste mochten de frietjes gerust krokanter, en vooral: goudgeler zijn. Ook de mayonaise bij Quick (van Devos Lemmens) is beter dan de huismayo van de Amerikaanse concurrent.


Waar McDonald’s de onderlinge strijd met Quick dan weer wel ruimschoots wint, is met de Chicken McNuggets. Die zijn zonder twijfel superieur aan de Chicken Dips van Quick, die toch eerder saai en droog zijn. De Chicken McNuggets daarentegen zijn krokant, mals en smaakvol, en zouden zelfs niet misstaan in het kip-assortiment van Kentucky Fried Chicken. Een statement dat elk zichzelf respecterend stuk pluimvee als een groot compliment zou beschouwen.


Tot slot werkt de kapitein nog een McFlurry met M&M’S naar binnen. McFlurry’s hebben een nostalgische waarde voor Captain Critic, hij heeft er in het verleden nog tal van naar binnen gewerkt in de McDonald’s-vestiging aan de Gentse Korenmarkt. Sinds die tijd heeft de kapitein echter nog véél meer potten Häagen-Dazs en Ben&Jerry’s uitgelepeld, en verzinkt zo’n McFlurry toch wat in het niet bij een Ben&Jerry’s Chocolate Fudge Brownie, of een Häagen-Dazs Cookie Dough. Dat gezegd zijnde: neen zeggen tegen een McFlurry M&M’S met stukjes krokante chocolade en pinda zal de kapitein nu ook weer niet dikwijls doen.


Deel 2 van Captain Critic’s Corona Lockdown Fastfood Trilogie leidt tot een hard bevochten ex aequo tussen vaderlandse trots Quick (Giant! Frietjes!) en Amerikaanse gigant McDonald’s (Chicken McNuggets!). Benieuwd wat die andere Amerikaanse reus Burger King volgende week kan uitrichten in de langverwachte en razend spannende apotheose van Captain Critic’s Corona Lockdown Fastfood Trilogie. Nagelbijten!



Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor