De Raadkamer


Oudejaarsavond is het ideale moment om voor de verandering ’s een volledig menu af te halen op restaurant in plaats van het ter plekke te gaan opeten. De Raadkamer in het centrum van Gent is dan een goede optie. Een klein en gezellig kamerrestaurant dat niet enkel met de feestdagen traiteurgerechten aanbiedt, maar dat het hele jaar door doet.


Captain Critic gaat niet voor het voorgestelde driegangenmenu, maar stelt zelf zijn eigen menu samen via enkele à la carte-gerechten. Rillette van eend, carpaccio van hert, terrine van ganzenlever, kreeft ‘Bellevue’ en moelleux au chocolat. De Raadkamer won dan ooit wel een prijs voor ‘beste Gentse waterzooi’, met oudejaar heeft de kapitein meer zin in andere, meer feestelijke klassiekers als kreeft en foie gras. 
 


Alle gerechten zitten mooi en verzorgd gepresenteerd in take away-bakjes opgeborgen. Het oog wil ook wel wat, nietwaar? Van start gaan, dat gebeurt dus met enkele krokante toastjes en een uiterst smakelijke rillette van eend. De champagne, daar heeft Captain Critic zelf wel voor gezorgd.
 
 

Het eerste echte voorgerecht is carpaccio van hert met een crème van fijne kruiden, walnoten, witloof, Parmezaanse kaas, rucola en brunoise van tomaat. De carpaccio is top: mooi rood vlees met een ‘wildere’ smaak dan de gekende rundscarpaccio. Dat de klassieke combinatie met schilfers parmigiano, rucola en een dressing op basis van olijfolie werkt, hoeft niet te verbazen. Het rauwe witloof en de grof gehakte walnoten geven een winterse, Belgische toets aan het geheel.
 


Huisgemaakte terrine van ganzenlever met chutney en brioche is het tweede voorgerecht. De kapitein is sowieso al fan van foie gras, maar deze plak is écht wel overheerlijk. Smeuïg, stevig én smaakvol. Er worden drie verschillende chutneys bij geserveerd (ui, vijg en rode vruchten) en een stevige plak donker rozijnenbrood met noten, dat Captain Critic nog even toast in de oven.
 
 

Waarna de tijd is aangebroken voor de Canadese kreeft ‘Bellevue’ met kropsla, hoeve-eitjes, tomaat, sjalot en twee sauzen: cocktail én mayonaise. Captain Critic warmt de kreeft nog heel even op in de oven (niet te lang, want de kapitein is niet meteen fan van kreeft met de textuur van een rubberen autoband) en kan dan aan tafel. Lekkere kreeft, verse mayonaise en smakelijke groentjes. Zo is de tomaat bijvoorbeeld ontveld. Een klein detail, maar een wereld van verschil.
 
 

Afsluiter is een moelleux van bittere chocolade met rood fruit en coulis. Die moet twaalf minuten in de oven en het resultaat is zoals gewenst: mooi lopend en daarnaast ook geslaagd qua smaak. Deze @home-versie van De Raadkamer is alvast een meevaller geweest. Een bezoek aan het restaurant zelf, dat moet er dus ook ooit wel ’s van komen.Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor