Steamy Windows


Steamy Windows is een dumpling bar. Een dumpling bar met een uitstekende naam overigens. Een naam die evengoed dienst zou kunnen doen als een naam voor een rockband. Of een bordeel. Dat ook. Maar het is dus een dumplingbar geworden, en daar is Captain Critic meer dan tevreden over. Zo zijn er in Gent immers niet zo heel erg veel. Dumpling bars dan. Bordelen; daar is de kapitein net iets minder van op de hoogte.
 

De zaak bestaat uit twee verschillende ruimtes: het restaurant zelf en een soort inkomhal waar ook enkele tafels staan. Het woord ‘inkomhal’ kan beelden oproepen van uiterste ongezelligheid, maar dat is hier alvast niet echt het geval. Captain Critic gaat meteen van start met een sake en zal zich daar ook de rest van de avond aan toewijden. Het is dan ook ‘sake open bottle week’ bij Steamy Windows. Wat een geluk.
 

Alle gerechten zijn bestemd om te delen en een eerste ronde brengt de kapitein bij de chicken mandu, de beef dumplings, de freshwater prawn gyoza, de pickled cabbage bun, de bokchoy én de edamame. Die edamame - gestoomde sojabonen - zijn smakelijk gekruid met zeezout en togarashi, een mengeling van verschillende specerijen.
 

In een dumplingbar moeten de dumplings in orde zijn, dat spreekt voor zich. En gelukkig is dat bij Steamy Windows ook echt wel het geval. Het deeg is niet te zwaar en licht ‘chewy’, zoals het hoort. De vullingen zijn dan weer verfijnd en smaakvol. Een wereld van verschil met wat je bv. voorgeschoteld krijgt in het gemiddelde wokrestaurant. De smakelijke dumplings met rundvlees worden geserveerd met shacha saus - soms wel de Chinese barbecuesaus genoemd - en verse munt.
 

De mandu - dumplings afkomstig uit de Koreaanse keuken - zijn gevuld met kip, gember en Chinese kool, en zijn afgewerkt met wat verse shiso. Één van de highlights. Gyoza stammen dan weer uit de Japanse keuken en onderscheiden zich van andere dumplings doordat ze op één kant gebakken worden. Deze gyoza hebben een vulling van zoetwatergarnaal, kool, look en gember en worden vergezeld van een pruimensaus.
 


On the side lekkere gestoomde paksoi met vegan oestersaus en crispy look. Véél crispy look. Een bao bun (een soort gestoomd broodje) gevuld met gepekelde kool en champignon sluit de eerste ronde af met een geslaagde noot.
 

Op naar de tweede ronde, met shrimp shumai, crystal prawn, pork dumplings, een turnip bun en fennel ponzu. De shumai - die eruitzien als een soort open zakje - met garnaal, bamboescheuten en zeekraal komen uit de Chinese keuken en zijn ook wel bekend van de typische dimsum bij de gemiddelde afhaalchinees. 
 


De ietwat kleinere dumplings met varkensvlees, bieslook en shiitake werden gepimpt met wat spicy zwarte bonen, wat inderdaad voor best wat kick zorgt. Crystal prawn zijn dan weer lichtjes doorzichtige dumplings, in dit geval met zoetwatergarnaal en Chinese bieslook. De zoveelste topper.
 
 

De turnip bun is eigenlijk hetzelfde als de pickled cabbage bun, maar dan met een vulling van knolraap en lente-ui. En eigenlijk ook gewoon nóg lekkerder dan die eerste bun. Een laatste side dish is gestoomde venkel met ponzu saus en gekonfijte citroen. Een kleurrijk geheel, rijk aan smaak.
 



Afronden doet Captain Critic met twee desserts: een charcoal custard bun en een mochi. Dat laatste is een typisch Japans kleefrijstbolletje, in dit geval gevuld met strawberry cheesecake-ijs. De gestoomde dessertbun werd op smaak (én kleur) gebracht met houtskool en heeft een vulling van gezouten custard. Een ideale mix van zoet en zout om een geslaagd diner af te ronden. Een betere locatie om je ziek te eten in dumplings zal je in het Gentse niet snel aantreffen.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor