Zuru Zuru Ramen (2)


Het is zeker niet de eerste keer dat Captain Critic een bezoek brengt aan Zuru Zuru Ramen, maar het was inmiddels wel al weer een tijd geleden. Véél te lang geleden. Geen tijd te verspillen dus!
 

De kapitein vliegt er meteen in met enkele smakelijke gyoza. Voor wie dat nog steeds niet moest kennen: gyoza zijn krokant gebakken gestoomde dumplings. Deze exemplaren zijn gevuld met een mengsel van kip en groenten en worden geserveerd met een dipsaus van soja en azijn. Smakelijk en volgens de regels van de kunst bereid. 
 
 

Hoewel er voldoende keuze aan Japanse importbiertjes op de kaart staat (doorgaans toch de preferred choice bij een stomende kom ramen), opteert Captain Critic deze keer voor sake. Maar niet zomaar sake: een tasting van huisgemaakte geïnfuseerde sakes. En wel drie variaties: Maraschinokers, kardemom/citroengras en shiso. Vooral die laatste twee zijn voltreffers.


De kapitein gaat deze keer niet voor de klassieke shoyu, miso of shio ramen, maar wel voor de special van het moment: de tori paitan chicken ramen. Verse bionoedels in een romige bouillon op basis van sojasaus en kip, met als toppings lente-ui, bamboescheuten, sojascheuten en een gemarineerd ei. On the side wordt een soboro van gemarineerd kippengehakt geserveerd, waarvan het de bedoeling is dat die niet al te lang ‘on the side’ doorbrengt. Het is immers de opdracht om die gewoon in je kom ramen te droppen.
 

Op de site van Zuru Zuru Ramen valt te lezen dat een goeie kom ramen bestaat uit welgeteld vijf ultieme elementen. Het is dan maar zo eerlijk om Captain Critic’s kom tori paitan chicken daar dan ook op te beoordelen. 


‘1: een volle, rijke soep met ingrediënten van de hoogste kwaliteit die minstens 8 uur heeft ingekookt.’ Check. De kapitein stond er dan wel niet op te kijken om na te gaan of de soep wel degelijk 8 uur heeft ingekookt, maar hij heeft er vertrouwen in. De bouillon die bij deze tori paitan veel romiger is dan bij een standaard ramen, is absoluut een openbaring.


‘2: de tare, een geheim recept van verschillende smaakmakers om een diepgaande umamismaak te bekomen.’ Check. Niet alleen de romigheid van de bouillon zit er pal op, ook de smaak is uitmuntend. 


‘3: de ramen, Japanse noedels van de hoogste kwaliteit voor een optimale smaak en textuur.’ Spreekt misschien voor zich, maar is nu ook weer niet zo evident. Zo liet uitbater Nick (die de knepen van het vak leerde in Yokohama) speciaal uit Japan een noedelmachine importeren om zelf eigen ramen te kunnen maken. Dat noemen we dan toewijding. Toewijding met een klein vleugje waanzin. Maar het resultaat mag er wezen: de noedels zijn perfect, met - het moet wel degelijk gezegd - een ‘optimale smaak en textuur’.
 

‘4: olie, die ervoor zorgt dat de noedels de smaak van de soep goed opnemen en makkelijk weg te slurpen zijn.’ Daar kan Captain Critic niet veel meer aan toevoegen. Dus ja: ‘check’ dan maar.


‘5: toppings, elke kom is rijkelijk belegd met kraakverse groentjes, een eitje en vlees.’ Misschien wel de leukste van de vijf elementen. En de toppings zijn … euh ja: top. Smakelijke lente-ui, soja- en bamboescheuten, een lekker zachtgekookt eitje (nitamago) en vooral: heerlijke soboro. De kapitein is een grote fan van een lapje varkensvlees in zijn ramen, maar dit gemarineerde kippengehakt is een overheerlijk alternatief.
 

Ja, de essentie van Zuru Zuru Ramen is wel degelijk kwaliteit en authenticiteit. Hoogstaande importproducten uit Japan (zelfs een noedelmachine uit het land van de rijzende zon), handgemaakt servies, samenwerkingen met kwalitatieve en duurzame lokale leveranciers … En wat is het resultaat? Captain Critic wikt zijn woorden, maar ... wel degelijk de beste kom ramen die de kapitein al mocht eten buiten de Japanse landsgrenzen. Domo arigato, Mr. tori paitan chicken ramen.
 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor