Mastel


Mastel, gelegen aan de Tondeliersite bij de Gasmeterlaan (inmiddels werd er al een tweede vestiging geopend in Onderbergen) is een bakkerij, maar je kan er voor vanalles terecht. Naast brood, gebak en zoetigheden kan je er ook gaan ontbijten of lunchen. Alles wordt vers bereid in de eigen - Scandinavisch geïnspireerde - microbakkerij, waar je ter plaatse kan eten of je gerechten gewoon kan meenemen naar huis.
 

Het interieur lijkt rechtstreeks geplukt uit de catalogus van een Scandinavische meubelwinkel naar keuze. Veel hout, licht, wat planten, wat pastel et voilà: hygge. Aangenaam zitten doe je overigens ook op het zonnige terras. Het is een mooie dag, dus twijfelt Captain Critic niet. 
 

Starten doet de kapitein met een ‘mastel nordic’. Een roggemastel belegd met zalm, zure room, dille en rode ui. De mastel op basis van rogge is iets droger dan de klassieke mastel met kaneel, maar de smeuïgheid van de zalm en de zure room zorgt voor wat compensatie. Dat zalm, zure room, dille en ui verder een geslaagde combo is, daar vertelt Captain Critic niets nieuws mee. Een koel glas witte wijn gaat er ook perfect mee samen.
 

Na de mastel volgen twee sneetjes smørrebrød. De ene belegd met avocado, ei, rucola en hummus; de ander met rundstartaar, Savoramosterd en parmezaan. Het smørrebrød met avocado is best lekker (opnieuw: avocado en ei is een combo die áltijd goed werkt) maar de avocado is nog net niet rijp (en dus boterzacht) genoeg. Het geheel is echter wel best geslaagd.
 

Het tweede smørrebrød, de ‘tatar’, is ronduit heerlijk. Lekker getoast brood met een dikke portie ruw gesneden rundstartaar. Daarbij opnieuw wat rucola, fijngeraspte Parmezaanse kaas en licht zoete, gladde Franse Savoramosterd. Eenvoudig maar de smaken combineren perfect en de rundstartaar is kraakvers en smaakvol.
 

Als dessert eerst een stukje huisgemaakte witte chocoladetaart. Een kruimelige koekjesbodem gevuld met een stevige maar tegelijk smeuïge mousse van witte chocolade. Rustiek, smeuïg en bomvol smaak, zo heeft de kapitein zijn witte chocoladetaarten graag.
 

En dan last but definitely not least: een gestreken mastel. In een zaak genaamd ‘Mastel’ is het simpelweg not done om géén gestreken mastel te bestellen. Die gestreken mastel is een absolute Gentse classic, op hetzelfde niveau als Gentse stoverij, waterzooi, neuzekes of Tierenteynmosterd. Het betreft al bij al iets simpels: een opengesneden mastel bestreken met boter en bruine suiker, die met een strijkijzer geplet, verwarmd en lichtjes gekaramelliseerd wordt. Maar de allergrootste culinaire creaties worden gekenmerkt door eenvoud. En dat zo’n gestreken mastel een torenhoog culinair niveau toebedeeld mag worden, dat is absoluut niet overdreven: krokant én zacht, zoet én zout, boter én bruine suiker … Wat meer kan een mens eigenlijk nog wensen?


Captain Critic brengt sowieso nog ‘s een bezoek aan Mastel. Als het niet aan de Tondelier-vestiging is, dan wel aan die in Onderbergen. En natuurlijk ook aan Maste, het gastronomisch restaurant van dezelfde uitbater (Sam Van Houcke) vlak naast Mastel, waar de ‘Gentse hygge’ op een culinair hoogstaande manier verder wordt doorgetrokken. I’ll be back, dus.Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor