L'Autre Vie


Sta Captain Critic toe om L’Autre Vie een typisch Latems restaurant te noemen. En als u het hem niet toestaat, dan zal hij het toch doen. Het begint al met de prachtige art-deco notariswoning op de Kortrijksesteenweg die volledig gerenoveerd werd en voorzien van een hedendaags interieur met respect voor de authenticiteit van het pand. Typisch voor Sint-Martens-Latem is ook die Frans-Belgische keuken als basis voor een kaart vol heerlijke klassiekers, maar dan mét enkele hedendaagse - en hier en daar ook luxueuze - touches.
 
 

Bij het aperitief - een glas champagne, de kapitein is per slot van rekening op bezoek in Latem - worden twee smakelijke amuses geserveerd: kaviaar van aubergine met krokante quinoa en krab met een crème van avocado. Je kan opteren voor een maandelijks wisselend vier- of vijfgangenmenu, of volledig à la carte gaan. Captain Critic gaat deze keer voor de laatste optie.
 


Als voorgerecht terrine van ganzenlever met truffel, gel van Sauternes, gerookte eend en brioche. De grote, uiterst smeuïge plak foie gras - opgewaardeerd met een streepje zwarte truffel - is heerlijk van smaak. De combinatie met de zoetige gel van Sauternes-wijn, de flinterdunne gerookte eendenborst en het licht getoaste briochebrood is top. Niets minder dan herfst op een bord.
 

Naar goeie Latemse traditie is ook de wijnkaart van een zeker niveau. Een wijnkaart waaruit de kapitein een lekkere Rosso di Montalcino selecteert. Perfect voor bij een lekker stukje kalfszwezerik bijvoorbeeld.


En komt dat even goed uit zeg, want het hoofdgerecht is toch wel krokante kalfszwezerik met tuinboon, bloemkool, dashi beurre blanc en gerookte aardappel zeker? Dat Captain Critic een groot adept is van kalfszwezerik, dat is intussen algemeen geweten. Groot is dus zijn vreugde bij het aanschouwen van de aanzienlijke portie zwezerik op zijn bord. De presentatie is trouwens top. Licht beetgare bloemkool, boterzachte krokant gebakken zwezerik en een overheerlijke beurre blanc met een lichte toets van dashi zorgen voor een absoluut topgerecht.
 

Dame blanche is doorgaans een moeilijk dessert om verfijnd te presenteren maar L’Autre Vie is er toch maar mooi in geslaagd. Drie minimalistisch gerangschikte quenelles huisgemaakt vanille-ijs op een groot wit bord waar de kapitein zelf nog naar wens een hoeveelheid chocoladesaus en vers opgeklopte slagroom aan mag toevoegen. In zijn geval betekent die hoeveelheid dus: ‘alles wat ze hem gegeven hebben’.
 

Afsluiten doet Captain Critic naar goede gewoonte met een Schotse single malt, waarbij hij nog een miniatuur-madeleintje en een stukje brownie voorgeschoteld krijgt. Conclusie? L’Autre Vie is een topper in zijn genre. Én een topper in het Latemse.
 
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor