De Kunst
(website)
De Kunst in Oudburg is - ietwat verwarrend - het jongere broertje van De Kleine Kunst aan de Visserij. Daar waar De Kleine Kunst vooral een café is waar je ook iets kleins (pun intended) kan eten, is De Kunst vooral een restaurant met de relaxte sfeer en inrichting van een bruine kroeg. Voor het gemak zullen we het maar een eetcafé noemen.
Het interieur is ruw en bewust rommelig en als je comfortabel wil zitten, dan leg je best een kussentje op je stoel. De uitbaters, dat zijn Nederlanders. Maar laten we hen dat laatste vooral niet kwalijk nemen. Captain Critic begint met een glas wijn en krijgt daar ook zeer uitgebreid de tijd voor. Waarschuwing: voor een snelle hap moet je niet bij De Kunst zijn. Het feit dat op het eerste gezicht één enkel iemand in de keuken moet koken voor het hele restaurant (sorry: eetcafé) is daar waarschijnlijk niet vreemd aan.
De kapitein kiest voor drie voorgerechtjes om te delen: oeuf japonaise, buikspek met bok choy en Indonesische rendangkroketjes. Alles gepresenteerd op een eclectisch geheel van borden. De oeuf japonaise is een ‘verjapanste’ versie van deviled eggs, wat vooral betekent dat de eitjes - zoals ramen-eitjes - gemarineerd werden in een sojasausmengsel (vandaar de ietwat grijzige kleur) en geserveerd worden op een bedje van wakame. Geslaagd.
Ook het buikspek valt in de smaak. Zacht vlees met een krokant korstje, vergezeld van kort gegrilde bok choy. Maar het zijn de rendangkroketjes die de show stelen. Qua uitzicht zien ze er eerder uit als vijf uilenhaarballen op een bord, maar de smaak is fantastisch. Heerlijk smeuïge rendang (de Indonesische versie van stoverij) met een dip die wat aan cocktailsaus doet denken.
Eend met maïs en chorizo is het hoofdgerecht. Perfect rosé gebakken eendenborst met knapperige stukjes chorizo en een soort puree/mousse van maïs, waarbij stukjes krokante popcorn voor een interessante toets zorgen. Misschien enkel wat jammer dat de maïsmousse koud geserveerd wordt. Warm zou in dit geval beter geweest zijn. Een eervolle vermelding tot slot voor de stevig gekruide ovengebakken aardappeltjes in de schil. Godzijdank voorzien van een potje mayonaise.
Een smeuïge tiramisu is een mooie en vooral vullende afsluiter van een geslaagde avond in een zaak die perfect balanceert tussen de gemoedelijke atmosfeer van een buurtcafé en een keuken met gerechten die je eerder zou verwachten in een trendy sharing restaurant. Captain Critic zal precies dringend nog ’s een bezoek moeten brengen aan De Kleine Kunst ook.
Reacties
Een reactie posten