Tush


Het zijn barre tijden om een pop-up te openen. Maar kijk, burgerzaak Tush deed het onlangs toch, in de Dampoortstraat. Het restaurant zelf baadt in een licht pornosfeertje, getuige de diverse waaier aan achterwerk-foto’s aan de muur. Captain Critic kan er zijn oog niet al te lang op laten rusten, de horeca is immers enkel geopend voor takeaway. De kapitein gaat dus gewoon zijn bestelling afhalen en verdwijnt als een dief in de nacht terug huiswaarts.


Tush serveert hamburgervarianten van over de hele wereld, maar laat ons eerlijk wezen: de beste burgers zijn toch nog altijd die uit de good old US and A. Captain Critic moet dus niet lang twijfelen en kiest voor twee door-en-door Amerikaanse burgers: de Williamsburg en de Nashville.


Beginnen doet de kapitein met de Nashville-burger. Nashville is de grootste stad van de zuidelijke staat Tennessee, en waar staat the south bekend voor? Juist, segregatie. Of nee, euh: Bijbelzwaaiers. Of wacht: fried chicken natuurlijk! En verdomd goeie fried chicken. Tush is er in geslaagd een indrukwekkend authentieke ‘buttermilk fried chicken thigh’ te bereiden. Gemarineerd in karnemelk dus, en als resultaat boterzacht. Het broodje is een honey sesame bun en exact wat je verwacht van een heerlijke Amerikaanse bun. De vorm komt wel overeen met een bagel, maar de textuur is volledig die van een burger bun. Gelukkig maar. Verder is de Nashville nog voorzien van zoetzure bread & butter pickles, Nashville seasoning (met vooral veel gerookt paprikapoeder) en de van Doritos alom gekende cool ranch sauce.


Captain Critic kon kiezen tussen ‘mild’ en ‘super f*cking spicy’, waarbij hij voor de tweede optie ging. Heel erg pikant is de burger echter niet. Vettig daarentegen … Iets wat de kapitein voor alle duidelijkheid als een compliment beschouwt. Fat equals flavour, weet u wel. De onderkant van het broodje heeft het vet daarenboven ook nog ’s opgezogen als een spons en is bijgevolg haast doorzichtig geworden van het vet. Heerlijk. Al die smaken in combinatie met juicy én crispy fried chicken? Captain Critic is in zijn nopjes.


Alsof dat nog niet genoeg was, is er dus nog een tweede burger om de kiezen in te zetten: de Williamsburg. Waar de kapitein zich met de Nashville nog naar het zuiden van de VS begaf, gaat de route nu richting noorden. Naar Williamsburg meer bepaald, een wijk in Brooklyn, New York. Opnieuw een heerlijk, maar wel volledig ander briochebroodje, met daartussen twee 100% beef ‘smash patties’, compound butter onions, gerijpte cheddar en ‘Hennie sauce’. Smash patties zijn hamburgers die niet op voorhand gevormd worden, maar wel met een spatel op de grill zelf platgedrukt worden, wat zorgt voor een grillige (no pun intended) vorm, en een haast misdadig crispy resultaat vergeleken met een gewone hamburger. De Williamsburg is in zijn geheel net iets minder vettig dan de Nashville, onder meer gezien het rundvlees wat droger is dan de gefrituurde kip, maar de boteruitjes, de kaas en de mysterieuze, naar de chef genoemde ‘Henniesaus’ (klinkt toch een béétje vies als je er even bij stil staat, of heeft Captain Critic gewoon een zieke geest?) zorgen opnieuw voor een heerlijk greasy resultaat.


Bij zijn burgers heeft de kapitein een portie frieten besteld, maar niet zomaar een portie frieten, neen: dirty fries. En ‘dirty’ betekent bij Tush dat de frieten voorzien zijn van okonomiyaki-saus, Japanse Kewpie-mayonaise, lente-ui en sesamzaadjes. Sinds Captain Critic in Hiroshima de enige echte okonomiyaki (een soort hartige pannenkoeken met kool) heeft gegeten, is hij een eeuwige fan. En ja, ook bij de curly fries van Tush is de okonomiyaki-toets niet te versmaden.


De uitstekende broodjes van Tush zijn overigens ontwikkeld in samenwerking met de Gentse bakkerij Copain en ja, dan is een welgemeende ‘chapeau Copain’ volledig op zijn plaats. Het vlees komt dan weer van de familieboerderij van één van de uitbaters. Een kortere keten is er niet.


Tush blijft tot eind december geopend. Als het concept een succes is, dan willen de uitbaters op een andere locatie verder doen, permanent of ook als pop-up. De kapitein hoopt alvast dat Tush er niet de brui aan geeft, ook in deze onzekere tijden, en dat hij die vettige burgers ook ’s ter plekke kan komen consumeren. Nu, als u het Captain Critic niet kwalijk neemt, het is na dit bezoek aan Tush weer tijd voor een grondige check-up bij de hart- en vaatspecialist.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor