Julien


In fusiegemeente Lievegem, op de grens met Mariakerke, ligt Restaurant Julien (voorheen Bistro Julien), waar Davy Devlieghere dit jaar door Gault&Millau verkozen werd tot ‘Jonge chef van het jaar’. Een titel waarvoor hij in indrukwekkend gezelschap verkeert, dat van 2022-laureaat Martijn Defauw meer bepaald, chef van het intussen eigenlijk al behoorlijk legendarische Rebelle in Marke.


De inrichting van het restaurant - met inkijk in de open keuken - is sober en stijlvol. De bediening professioneel en vriendelijk. Naast een selectie à la carte-gerechten is er uiteraard ook een menuformule voorzien, dat in het weekend enkel als zes gangen gekozen kan worden. Iets waar Captain Critic zich - uiteraard - in de verste verte niet door laat tegenhouden.
 

 
Een glas champagne en enkele smakelijke amuses laten al meteen zien waarom Devlieghere zichzelf Gault&Millau’s ‘Jonge chef van het jaar’ mag noemen. Verfijnde smaken, verzorgde presentatie en een perfecte mix van klassiek en eigentijds. Zaken die eigenlijk een heel menu lang zullen blijven gelden.
 


Het eerste voorgerecht is coquille uit Dieppe geserveerd met prinsessenbonen, gerookte paling en lavas, geserveerd in de Sint-Jakobsschelp zelf. Een aanzienlijke portie tartaar van frisse, kraakverse coquilles in combinatie met de gerookte smaak van de paling zorgt voor een smakelijk geheel.
 

Daarna volgen piekfijn gepresenteerde Zeeuwse kokkels in een verrassende bereiding met wortel en nasi goreng. Verrassend hoeft in dit geval hoegenaamd niets negatiefs te betekenen: de combinatie van kokkels uit de Noordzee met een Oost-Aziatische bereiding als nasi goreng en een schuimige, beurre blanc-achtige saus is dan misschien ongebruikelijk, maar daarom niet minder heerlijk.
 

Een gerecht als Church Bay-kreeft met cappellini en variëteiten van courgette verdient eigenlijk wel een toevoeging van een lepel kaviaar. En wanneer die lepel € 14 kost, een al bij al schappelijke prijs voor een restaurant als dit, hoeft de kapitein niet lang te twijfelen. Die kaviaar - de ‘Julien Selection’ Imperial Heritage - is net als de kreeft van topkwaliteit. Opnieuw een beurre blanc-achtig sausje tilt alles naar een nóg hoger niveau.
 

Misschien wel het allerlekkerste gerecht van de avond (en dat is op zich al een prestatie) is het krokant op vel gebakken Ibérico speenvarken met polenta en een vinaigrette van rode biet. Boterzacht, traag gegaard speenvarken met een crunchy toets én een overheerlijke jus. Captain Critic is onder de indruk.
 

Dat is hij trouwens ook van de Baskische eend geserveerd met Australische wintertruffel en een terrine van knolselder en eendenlever. Misschien minder boterzacht (zo’n Baskische eend is precies wel een stevig beest) maar opnieuw uiterst smakelijk én alweer een heerlijke jus die het geheel afmaakt.
 

Een mooi dessert (framboos ‘Staden’ met verschillende structuren van kers en framboos, citrusafrikaan en donkere chocolade) is een mooie afsluiter van een gebalanceerd en - vooral - heerlijk menu. Hoewel ‘afsluiter’ … Er volgen nog enkele zoetigheden: een praline met chocolade en kokos, een madeleine en een brownie.
 
 

Neen, het kan echt niet lang meer duren vooraleer Julien een Michelinster krijgt toebedeeld. Snelle voorspelling? Wel, in de eerstvolgende editie al. Als het van Captain Critic zou afhangen (wat eigenlijk wel een goed idee zou zijn), dan hadden ze die ster nu al.Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor