Bavohoeve


Oef. Eindelijk mag de horeca terug open. Al is het dan voorlopig slechts buiten, na meer dan een half jaar enkel takeaway (en een occasioneel diner op een hotelkamer) is Captain Critic snel tevreden. 


Één van de dingen die de kapitein de afgelopen periode het meest gemist heeft is die typisch Vlaamse brasseriekeuken. U kent ze wel: kaaskroketten, biefstukken, vol-au-vent, stoverij, dame blanches … Het eerste restaurantbezoek in het lijkt wel eeuwen is dus ook een bezoek aan zo’n brasserie. En dan meer bepaald de Bavohoeve, gelegen aan de groene oever van de Moervaart in Mendonk, of all places.


Na zolang uit roulatie geweest te zijn, brengt zo’n eerste restaurantbezoek toch enige nervositeit met zich mee. Zal Captain Critic - na maandenlange takeaway-etentjes in de rust en beslotenheid van de eigen eet- en woonkamer - wel goed reageren op de aanwezigheid van andere mensen terwijl hij zijn maaltijd nuttigt? Of zullen primaire, meer dierlijke instincten de overhand nemen, en zal de kapitein andere tafelgasten die lonken naar zijn bord proberen aan te vallen met zijn bestek? Een risico dat Captain Critic al bij al gerust wil nemen.
 

Aan tafel kan de kapitein zijn mondmasker afnemen en alvast een Picon vin blanc bestellen. Voor sommigen misschien een oubollig aperitief geassocieerd met bomma’s die lichtjes naar mottenballen ruiken, maar voor Captain Critic vooral een smakelijke, tijdloze dorstlesser boordevol alcohol. Neen, de kapitein is zeker geen bingedrinker, maar na die eindeloze periode zonder restaurants valt er best wel wat schade in te halen. En er is een sluitingsuur om 22u. Dat ook nog eens.
 

Om zijn terugkeer naar de brasseriekeuken te vieren zou Captain Critic in elke andere omstandigheid een biefstuk-friet met béarnaise bestellen, ware het niet dat het nog aspergeseizoen is. De kapitein laat zich dus verleiden door witte asperges met beenham en frietjes, en daar heeft hij geen spijt van. Vijf grote witte asperges met een aanzienlijke hoeveelheid hollandaisesaus, naar schatting een halve kilo beenham en als afwerking een hele kruidentuin inclusief bloemetjes erbovenop gepleurd.


De asperges zijn correct gegaard (niets erger dan een volledig platgekookte asperge) en de beenham is smakelijk. Ook de hollandaisesaus mag er best wel wezen, ook al mocht die misschien iets sterker afgekruid zijn. Een speciale vermelding ook voor de frieten: die zijn heerlijk en kunnen eigenlijk best omschreven worden als frietkotfrieten. Goeie frietkotfrieten. Ook de mayonaise is van die kenmerkende frietkotmayonaise. Inclusief plastic potje. Opnieuw erg lekker, maar een ander soort potje zou wel beter passen bij de brasseriesetting.
 

Er is maar één manier om een bezoek aan een brasserie op een aanvaardbare manier af te sluiten en dat is met een dame blanche. Géén dame blanche bestellen nadat je voor het eerst in meer dan een half jaar een bezoek hebt gebracht aan een brasserie zou getuigen van grove nalatigheid. En die dame blanche, die is gelukkig alles wat je ervan zou kunnen verlangen: veel te groot, met veel te veel slagroom en compleet over the top, inclusief sigarenkoekje, chocoladebolletjes (wit, melk en zwart) en zelfs kleine meringuetjes. Just what the captain needed. 


Hoera, de kop is eraf. Op naar het volgende terras.
 



Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor