Bavet


Bavet specialiseert zich in spaghetti, ietwat in navolging van de in Gent legendarische Kastart. Van de Kastart heeft Captain Critic de hype eigenlijk nooit begrepen. Maar de kapitein is dan ook niet altijd mee met alle hypes. U zal hem daarom ook maar zelden zien dabben. Maar Bavet dus. Dat pretendeert geen haute cuisine te zijn, dat er dus een losse cafésfeer hangt is geen probleem. Aangezien alle tafels vol en/of gereserveerd zijn, neemt de kapitein maar plaats aan de toog.


De obers werken snel, iets wat geen overbodige luxe is in een zaak als deze, waar er meerdere shifts per avond afgewerkt worden. Voor een half litertje rode wijn wordt snel gezorgd, en ook het opnemen van de bestelling laat niet lang op zich wachten. Het concept van Bavet is simpel: je kiest een saus, een portiegrootte, een soort spaghetti, kaas, één of meer toppings, en voor de liefhebbers: nog eens extra kaas om over het bord te strooien. Wie Captain Critic enigszins meent te kennen, zal weten dat de woorden ‘extra kaas’ hem als muziek in de oren klinken. Bijna evenzeer als de woorden 'heel veel extra kaas'. De kapitein opteert voor de klassieke Bavet-saus, in een 'normal' portie, met ‘gewone’ spaghetti (geen volkoren dus), parmezaanse kaas, als extra toppings meatballs en bacon, en als extra kaas emmental. Voor sommige extra’s moet er ook extra betaald worden, waardoor de spaghetti Bavet van de kapitein al lang niet meer in de categorie ‘goedkoop’ thuishoort.


Lang duurt het niet voor de kapitein zijn bord spaghetti voorgeschoteld krijgt, en dat bord tovert best een glimlach op zijn hongerige gelaat. Deegwaren vallen niet meteen te ontwaren, die zijn immers bedolven onder respectievelijk saus, kaas, spek en enkele meatballs. De Bavetsaus is smakelijk, bevat wel niet veel groenten, maar des te meer vlees, en smelt lekker samen met de parmezan en de extra emmental-strooikaas, die in een apart potje geserveerd wordt. De meatballs zijn heerlijk, zij het niet enorm talrijk. De keuze om spekblokjes toe te voegen, was een uitstekende keuze van Captain Critic. De kapitein zit hier langs geen kanten een traditionele Italiaanse pasta naar binnen te werken, Italiaanse pastanazi’s mijden Bavet dus beter, maar wie ziet er te wachten op nazi's, pasta- dan wel andere?


Minpunten zijn er ook wel. Zo is de spaghetti van de kapitein voorgesneden. Ja, voorgesneden. Waarschijnlijk omdat spastische klunzen die nooit geleerd hebben hoe je spaghetti op een vork moet draaien dan minder risico lopen op sausvlekken, maar Captain Critic is geen kleuter meer. De tijd dat hij voorgesneden spaghetti moest eten ligt al ver achter zich. Daarnaast wordt de kapitein, terwijl hij rustig zit na te genieten met een glaasje wijn, ook verzocht om plaats te ruimen voor de volgende gasten, die in een rijtje staan aan te schuiven aan de inkom. Niet het meest aangename verzoek, maar de kapitein kan het Bavet wel vergeven. De ober vraagt het immers op vriendelijke en niet dwingende wijze, en Bavet is nu eenmaal meer een zaak voor een snelle hap. En Captain Critic heeft hoegenaamd geen spijt van die snelle hap.
 Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor