Naturell


Naturell is het Gentse restaurant van Lieven Lootens, ook wel bekend van ’t Aards Paradijs in Merendree. Het restaurant is mooi gelegen vlakbij het water van de Leie in een elegant pand. Binnen heeft de zaak een zeer naturelle (dat zag u ongetwijfeld aankomen) inrichting gekregen: aardse tinten gecombineerd met groen en veel hout (lees: verlichting van boomtakken en tafels gemaakt van boomstammen).


Een kruidige gin tonic wordt al snel vergezeld van de amuses. Originele variaties op croque monsieur (een versie in een hoorntje), makreel in het groen (in plaats van de klassieker met paling) en een huisgemaakte pita (niet met andalouse deze keer, laat staan met een lading frieten erin gepropt, maar wel een klein dun deegje gevuld met pitavlees: heerlijk). De wijnkaart maakt Captain Critic an offer he can’t refuse: een fles rode zinfandel van de Californische wijngaard van Francis Ford Coppola.


De eerste gang is meteen de mooiste: paling - rode biet - buikspek. Buikspek is best een hip stuk vlees geworden, na jaren van verwaarlozing. Elk zichzelf respecterend restaurant met culinaire aspiraties zet het tegenwoordig op de kaart. Bij Naturell laat men het buikspek samengaan met paling, verschillende structuren van rode biet en frisse groene kruiden. De presentatie en de kleuren zijn een lust voor het oog, de smaak is zo mogelijk nog beter. Dat belooft voor het vervolg.De twee volgende gangen, eerst selder - linzen - hooi - wei, daarna schelvis - ravioli van prei, en zeekraal - blanke boter, zetten de goede toon alvast verder, al zijn beide gerechten losser gepresenteerd dan de eerste gang. In het eerste geval is een stuk groene selder het centrum van het bord, in het tweede geval een perfect gegaard stukje skrei. Tweemaal zuivere smaken, tweemaal een schuimig sausje om alle ingrediënten en smaken subtiel met elkaar te verbinden. Een pluim voor het keukenteam. Datzelfde overigens ook voor het zaalteam: alles verloopt vlot en professioneel.


Het is dan ook niet lang wachten op het hoofdgerecht: kalfslende - wang - pastinaak - witloof - kipkrokant. Dat alles klinkt al best appetijtelijk, maar de kapitein laat - voor een schappelijke meerprijs - de optie voor de toevoeging van zwarte truffel en een stuk gebakken zwezerik toch maar niet aan zich voorbijgaan. Opnieuw: lekkere, pure smaken, en geen spijt van het heerlijke extra stuk zwezerik, laat staan van de truffel, die een fantastisch aards aroma verspreidt op het moment dat die over het bord van de kapitein geraspt wordt. Samen met het aroma verspreidt een unaniem sentiment van jaloezie zich over de zaak, vanwege zij die de truffel achterwege hebben gelaten.
Twee desserts: eerst peer - chocolade - popcornijs - bergamot, daarna ‘sneeuw’ - yoghurt - limoen - witte chocolade - kokos. Vooral dat tweede ‘après-dessert’ is een voltreffer, met smaken die perfect samengaan. Het volle van de crumble-achtige brokken witte chocolade en het frisse van de limoen: top. Afsluiten doet Captain Critic met een madeira en een vijftal gourmandises. U heeft bitter weinig kritische noten gelezen in bovenstaande recensie. Maar als die er niet zijn, gaat de kapitein ze ook niet zitten verzinnen. Er is al genoeg fake news dezer dagen.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor