Posts

Posts uit april, 2025 tonen

Horseele (2)

Afbeelding
( website ) Na meer dan een decennium in de Ghelamco en nu Planet Group Arena is de tijd gekomen om afscheid te nemen van een Gents culinair icoon: de enige echte Danny Horseele. Michelinster, topscore Gault&Millau en de go to voor iedereen die in de thuishaven van KAA Gent op zoek is naar iets meer dan een pak friet, een hotdog of een hamburger.   Bij Captain Critic’s vorige bezoek aan Horseele stond het aantal landstitels van de Gantoise nog op nul. Stel je voor. De kapitein had gehoopt dat dat aantal intussen - we schrijven 2025 - al gestegen was tot boven die ene kampioenstitel uit 2015, maar kijk. Een mens blijft hoop koesteren.         Met uitzicht op de glorieuze grasmat en de majestueuze tribunes van de Buffalo’s geniet de kapitein van een deugddoende Negroni, waarbij hij een viertal verfijnde, verzorgd gepresenteerde en vooral smakelijke amuses voorgeschoteld krijgt.     Waarna het tijd is om aan tafel te gaan (opnieuw met uitzic...

San Ren Xing

Afbeelding
( website ) Midden in de Gentse studentenbuurt treffen hongerige voorbijgangers - student of geen student - sinds kort San Ren Xing aan, een Chinees restaurant genoemd naar een gezegde van Confucius (zijn er andere Chinese gezegdes, vraagt een mens zich al ’s af). Aan Chinese restaurants geen gebrek in Gent, maar bij San Ren Xing zou je vooral de authentieke Chinese keuken kunnen ervaren, met gerechten die je nergens anders kan krijgen in het Gentse.   Bij zijn niet meteen authentiek Chinees aperitief (Picon vin blanc, en dat ligt volledig aan Captain Critic zelve) krijgt de kapitein enkele hapjes van het huis: edamame, wakame en gedroogde tofureepjes die er wat uitzien als fettuccine. Lekker.   Dat gebrek aan authenticiteit wordt meteen goedgemaakt met het tweede gerecht: twaalf uur in soja, vijfkruidenpoeder en bonenpasta gemarineerde runderschenkel. De dunne schijfjes runderschenkel zijn zacht, smaakvol en worden opgediend met dong bei sojasaus, naar verluidt zoals...

LaValérie

Afbeelding
( website ) In een mooi historisch pand (en die zijn zeldzaam in Lochristi) vind je restaurant LaValérie, uitgebaat door een dame die Valérie heet. ‘Britney’ zou belachelijk geweest zijn. ‘Britney’ zou altij́d belachelijk geweest zijn. Bij LaValérie kan je terecht voor ontbijt en lunch, en het is voor dat laatste dat men Captain Critic hier vandaag aantreft. Dat het nog maar lunchtijd is zou de kapitein er eventueel van kunnen weerhouden om een Negroni te bestellen als aperitief, maar niets daarvan: de koning van de cocktails smaakt op elk moment van de dag.   Op de lunchkaart toast, croques en salades maar vooral: een selectie all time classics. Denk aan lasagne, spaghetti, kaas- en garnaalkroketten of stoverij. Stuk voor stuk valabele opties, maar Captain Critic gaat toch voor de verse vol-au-vent met sla en frietjes.   De vol-au-vent wordt proper gepresenteerd in een apart kommetje. Op het eerste gezicht misschien wat klein, maar dat blijkt na nader onderzoek slec...