Lokaal


Lokaal is een theebar/eethuis in de Brabantdam, waar lokale en gezonde gerechten geserveerd worden. Het menu zou geregeld veranderen, naargelang de oogst die de uitbater elke week kan binnenhalen. Seizoensgebonden, bio en vegetarisch (veganistisch zelfs) zijn de trefwoorden.


De inrichting van Lokaal valt te omschrijven als studentikoos, wat alternatief en (gemaakt) rommelig: een ingewerkte kast met een platenspeler en vinylplaten, wat gezelschapsspelletjes, grappige foto’s en postkaarten aan de muren en kleine tafeltjes met niet bij elkaar passende stoelen. Een geheel dat voor een huiselijke en warme sfeer zorgt.


Veel meer dan een soep, een salade, een quiche, een gratin en een burger (jawel, de greatest hits collectie van elke vegetarische zaak) staat er niet op het menubord, maar in een klein eethuis als dit hoeft dat ook niet echt.


Captain Critic gaat alvast goed van start met een Saison Dupont biologisch biertje, waarna hij opteert voor de ‘Bliki Burger’, wat uit navraag een vegan versie van de genoegzaam bekende Bicky Burger blijkt te zijn. Wat een veganistische zaak maakt van een Bicky Burger, daar is de kapitein best benieuwd naar. Wat hij geserveerd krijgt ziet er alvast niet slecht uit: een stevige burger vergezeld van een klein maar verzorgd slaatje met onder meer zoete aardappel, rode biet, komkommer, appel en pompoenpitten. De burger zelf is geslaagd: een lekker bruin broodje, een burger op basis van rode bonen en linzen (zo lijkt toch), tomaat, wortel en ijsbergsla. Verder zelf opgelegde augurk en ui, en huisgemaakte ketchup. Not quite the same als een Bicky Burger, maar goed, een vegetariër kan natuurlijk onmogelijk weten hoe een echte Bicky smaakt, en wat de kapitein bij Lokaal naar binnen werkt is vooral oprecht smakelijk. Enig minpunt is dat de burger gerust wel wat warmer mocht zijn.


Alles wordt overigens geserveerd op een amalgaam van vermoedelijk op diverse rommelmarkten bij elkaar gescharreld, oubollig, maar inmiddels uiteraard weer terminaal hip servies zoals dat vroeger bij elke grootmoeder in de kast stond. Captain Critic wil de sfeer niet verpesten voor alle vegetariërs en veganisten onder ons, maar besef wel dat als dit servies vroeger bij een Vlaams grootmoedertje in de kast stond, dat er dan elke zondag een stevig stuk fricandon op gelegen zal hebben. Het is maar dat u het weet, de kapitein staat voor volledige openheid.


De porties bij Lokaal zijn niet gigantisch (de gemiddelde veganist heeft waarschijnlijk een natuurlijke resistentie opgebouwd tegen hongergevoelens), wat als voordeel natuurlijk meebrengt dat er nog voldoende plaats is voor een dessert. De aanlokkelijke chocoladetaart met granaatappelpitten die op de schouw staat te blinken had al eerder de aandacht van de kapitein getrokken. En ja, die aandacht was terecht. De taart is smeuïg en smaakvol, en het lijkt haast ongeloofwaardig dat ze veganistisch zou zijn (lees: zonder gebruik van boter of eieren). Of ze nu veganistisch is of niet, doet er voor de kapitein ook niet toe. Wat telt is de smaak, en die is top.


Bij Lokaal zal je dus geen vlees aantreffen, maar wie echt niet zonder kan, kan vlak naast de deur terecht. Lokaal ligt immers direct bij (en kijkt rechtstreeks uit op) het Glazen Straatje, waar het aanbod aan fijne (én minder fijne) vleeswaren een stuk uitgebreider is. Wie de nood voelt om zijn bezoek aan Lokaal af te ronden met een ander, vleziger, soort activiteit, kan dus gerust zijn gang gaan.
 Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor