Top en Flop van 2018

Captain Critic's Top 3


1: Cochon De Luxe
Humor en gastronomie: twee zaken die voor Captain Critic tot voor kort evenzeer samen hoorden als humor en FC De Kampioenen. Hoegenaamd niet dus. Na zijn bezoek aan Cochon De Luxe moest de kapitein zijn mening echter bijstellen. Grappige, verzorgde en vooral heerlijke gerechten met een kwinkslag leveren Cochon De Luxe en chef Tom Van Lysebettens de felbegeerde eerste plaats op in Captain Critic’s Top 3 van 2018. Ook het geslaagde interieur met hier en daar een komisch accent en de quote van Snoop Dogg op de wijnkaart (áltijd een goed idee) blijven de kapitein bij.

2: 't Aards Paradijs
Als een echte Raymond Poulidor eindigt Lieven Lootens voor het tweede jaar op rij op een tweede plek in Captain Critic’s Top 3 van het afgelopen jaar. In 2017 moest hij met zijn Gentse restaurant Naturell enkel Kobe Desramaults’ Chambre Séparée laten voorgaan (Desramaults is dan ook hors catégorie), in 2018 moet hij enkel - en vooral: nipt - onderdoen voor Tom Van Lysebettens’ Cochon De Luxe. Deze keer met zijn ‘aards paradijs’ in Merendree, waar de idyllische omgeving de ideale setting is voor Lootens’ uitstekende natuurlijke keuken.

3: Gillis
Na het zoveelste bezoek van de kapitein verdient Gillis echt wel ’s een plek in Captain Critic’s Top 3 van het jaar. Voor wie denkt dat de Gentse restaurantwereld enkel een walhalla zou zijn voor veggies en vegans, biedt Gillis het perfecte tegengewicht. De gerijpte entrecôte in al zijn schoonheid is nog steeds waar het bij Gillis om draait, en die wordt zeer expliciet niét bien cuit geserveerd. Dat zaken als Gillis het (commercieel) goed doen, is een teken dat het misschien toch ooit nog goed komt met de mensheid. In tijden van Trump, Poetin, Brexit en Ed Sheeran zou men daar al ’s aan durven twijfelen.


Captain Critic's Flop 3


1: Keyaki
Aah, wokrestaurants … Chess Café stond al eens op een verdienstelijke derde plek in Captain Critic’s Flop 3 van 2016, maar Keyaki slaagt er in 2018 in de hoofdvogel af te schieten. In dit etablissement wordt met ‘gerechten uit diverse wereldhoeken’ naast China (weinig smakelijke loempia’s en dimsum), Japan (ondermaatse sushi en teppanyaki) blijkbaar ook de diepvriesafdeling van de lokale Colruyt (frieten, frikandellen en kipnuggets) bedoeld. Ongetwijfeld het meest memorabel zijn de ongepelde en dus oneetbare gefrituurde scampi. Faut le faire. Dat de industrieel bereide gebakjes bij het dessert nog het lekkerst zijn, zegt genoeg.

2: #Falafel
Een schraal interieur (als je het überhaupt al een interieur kán noemen), een amper aangevulde salad bar en pitabroodjes uit een plastic verpakking in een ongezellige en iets te koude setting: Daar krijg je van de kapitein welgeteld één ster voor. Enkel het feit dat je er goedkoop kan eten is voor Captain Critic nog geen reden om een zaak goed te vinden. Trouwens, € 5 voor drie falafelballetjes met wat hummus in een pitabroodje uit een plastic verpakking (Aldi? Lidl?): de kapitein kan het zelf een stuk goedkoper, en zonder twijfel ook lekkerder.

3: 't Boerenhof
Huidig uitbater en voormalig Buffalo Edin Ramcic was secuurder in de achterhoede van AA Gent dan in de keuken van restaurant ’t Boerenhof. De zaak heeft een lange traditie in Oostakker en lonkt voor een groot stuk naar het pannenkoekenpubliek met kleine kinderen (inclusief grote plastieken speeltuin). De entrecôte die Captain Critic geserveerd krijgt is ‘à point’ gebakken in plaats van ‘bleu’ en daarenboven nog eens behoorlijk taai en pezig. Op het missen van één bakwijze mogen dan nog voorwaardelijke straffen staan, voor het missen van maar liefst twéé bakwijzen ineens zou je gerust voor assisen mogen verschijnen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor